618 – Koningdwarsstraat

Weet u wat het mooie van deze rubriek is, je hoeft je niet te houden aan een bepaalde volgorde je kunt schrijven over van alles en nog wat vermits het maar over Den Helder gaat! Nou en over Den Helder is nog altijd zat te schrijven, zo kwam ik afgelopen week iemand tegen die aan mij vroeg of ik hem kon helpen aan een foto van de Koningdwarsstraat met daarop afgebeeld de boekhandel van Boendermaker. Ik wist dat ik in mijn fotoarchief iets moest hebben van de boekhandel van Boendermaker. Maar nou komt het mooie, op de eerste de beste foto die ik tegenkwam van de Koningdwarsstraat staat een groep werklieden met een pneumatische boor in het wegdek te boren! Het blijk dat op de in 1965 gemaakte foto een groep werklieden aan het prikken is naar gas. Bij het aanschouwen van de foto moest ik meteen denken aan een filmpje wat ik nog eens op de BRT heb gezien over een groep stadsarbeiders die op hun dooie gemak een kasseiweg in Aarschot aan het open breken waren. En dat filmpje is muzikaal omlijst met het lied “als ik ooit eens 5 minuten tijd heb”, gezongen door Louis Neefs. Het is echt hilarisch om te zien.

 

Cees Rondèl

7 Comments on “618 – Koningdwarsstraat

 1. Moet een straatje zijn geweest met nogal wat bedrijvigheid. Even gezocht op het woord “Koningdwarsstraat” in het krantenarchief Alkmaar.
  Vliegend Blaadje, voorloper van de Heldersche Courant, periode 1877 – 1914: 1222 treffers. Helders(ch)e Courant, 1914 – 1955: 3245 treffers.

 2. Zonder gehoorbescherming of schoenen met stalen neuzen, “goeie ouwe tijd”. Wel een mooie simca 1000!

  • Beste Jantje 123,
   Heb deze foto even vergroot en ingezoomd op de oren van de heren.
   En dan zie ik dat bij alle drie de heren de oren aan de binnenzijde zwart gekleurd zijn.
   Zouden dit soms oorbeschermingsdopjes zijn?
   Natuurlijk weet ik het niet voor 100% zeker,maar het lijkt er wel een beetje op.
   Wie het weet mag het zeggen,wellicht wel 1 van die heren welke op de foto staan.

 3. Ik heb sterke twijfels of dit de Koningdwarsstraat is. De straat bestaat uit een Noordoost deel en een Zuidwest deel doorsneden door de Koningstraat. De bebouwing zoals te zien is op de foto komt en kwam niet voor in beide delen.
  De achtergrond doet vermoeden dat dit de woningen aan de Polderweg zijn en enige gelijkenis is aanwezig hoewel het beeld wazig is.
  Ben voor de zekerheid vandaag wezen kijken of er toch aanwijzingen zijn dat dit de Koningdwarsstraat kan zijn maar heb niets kunnen vinden.
  Wat de juiste plek wel is op de foto weet ik niet
  Misschien iemand een suggestie?

 4. Beste meneer Boogert,

  Dit is echt de Koningdwarsstraat het laatste huis aan de rechterkant is Huize Herrie van de familie Nijpels, en in de tijd dat deze is gemaakt woonde banketbakker Burgers er. En op de achtergrond zien we de huizen van de Polderweg!

 5. Beste Emin Pasha,

  U hebt volkomen gelijk. Het is de Koningdwarsstraat!
  Vanmiddag enige foto’s gemaakt ter vergelijking met de gepubliceerde.
  Misleiding ontstond door de gevelbetimmering van het hoekhuis.
  De dichtgemetselde deur met boog alsmede de ramen van het naastgelegen pand
  tonen duidelijk gelijkenis met mijn foto’s.
  Bedankt voor uw reactie.