617 – ,,Eugenia”

Gisteren was het een bijzondere dag in de Helderse geschiedenis want het was op de kop af precies 90 jaar geleden dat op zaterdag 24 november 1928 het 4.000 ton metende Griekse vrachtschip ,,Eugenia” strandde op de Helderse Zeedijk! Mijn grootouders woonden in die tijd in de Kolensteeg en die wisten niet wat ze zagen toen ze de volgende ochtend wakker werden, vanuit hun slaapkamer keken ze op de boeg van een schip. Er zijn diverse pogingen gedaan om het schip vlot te trekken, maar door de strenge winter die volgde zou het nog tot zaterdag 24 augustus 1929 duren tot de ,,Eugenia” werd vlot getrokken. Zo’n schip op de dijk bleek al gauw een toeristische trekpleister te zijn want menigeen maakte er op zondag een uitje van om zich om of op het schip te laten fotograferen.

 

Cees Rondèl

7 Comments on “617 – ,,Eugenia”

  1. In de Heldersche Courant van 20 december 1928 lees ik dat Z.K.H. Prins Hendrik Den Helder bezocht en daarbij de wensch te kennen gaf het schip te beklimmen. Terwijl eenige honderden menschen stonden toe te kijken, ging het langs de ongemakkelijke tap naar boven. In de kapiteinshut maakte hij een praatje, pardon, een prins maakt geen praatjes: onderhield Z.K.H. zich met den kapitein. Terwijl van den voortop van de Eugenia de Hollandsche vlag woei, wijdde de prins (die allesbehalve de reputatie van geheelonthouder had) een dronk aan het voorspoedig afbrengen van het schip.
    Over hoe hij daarna die ongemakkelijke trap weer is afgekomen wordt niets vermeld.

  2. Tap moet natuurlijk zijn trap, begrijpelijke vergissing als het over deze doorluchtige persoon gaat.

  3. Voor de liefhebbers:
    Googlen met als zoekterm “Eugenia schip” levert een aantal mooie foto’s op van de stranding op de dijk.

  4. Mooie oude foto. Er heeft ook iemand zijn fiets “geparkeerd” bij de boeg van het schip!