616 – Sinterklaas op het Marine Vliegkamp de Kooy

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn maar Sint Nicolaas is weer in het land aangekomen, sterker nog hij kwam eerst in Den Helder aan en vervolgens zagen we hem een uur later in Zaanstad binnenvaren! Het mooie van de goedheiligman is dat hij iedere keer in november kans ziet om uit Spanje naar Nederland te komen, ergens snap ik dat niet ik had liever in deze tijd van het jaar in de warmte gebleven. En het voordeel daarvan is ook dat hij dan ook de discussie over de sinterklaasviering ontloopt. Weet je wat ik het ergste vind, dat Sinterklaas met z’n schimmel over de daken loopt daar zou de partij van de dieren zich eens mee moeten bemoeien. Op de foto van vandaag zien we dat Sinterklaas zich in 1964 op het toenmalige Marine Vliegkamp de Kooy liet afzetten met een Fokker S.11 eigenlijk een terechte keuze want een vliegtuigje is nou eenmaal sneller dan een stoomboot.

 

Cees Rondèl

 

3 Comments on “616 – Sinterklaas op het Marine Vliegkamp de Kooy

  1. Die Sinterklaas was wel aan een pikketanus toe, kan ik me voorstellen, want die reis van Spanje naar de Kooy moet een hele zit zijn geweest.
    Zo´n Fokker (lesvliegtuig voor beginnelingen) had een motor van 198 pk, lees ik op internet, en een snelheid van 164 km per uur, dus reistijd minstens een uur of tien. Had ook onderweg minstens twee keer moeten tanken, bereik was maar 628 km.
    De eerste vlucht met een S-11 was in december 1947. Goed verkocht, vooral in het buitenland.