615 – Het Pompstation

Een van mijn geliefkoosde plekjes in Den Helder vind ik altijd het oude pompstation aan de Duinweg op Huisduinen. In 1956 is er trouwens ter gelegenheid van het honderd jarig bestaan van de Helderse waterleiding een leuk boekwerkje verschenen over de watervoorziening in Den Helder onder de toepasselijke titel “Kroniek van een Eeuw Watervoorziening”. Het boekwerkje was in opdracht van het gemeentebestuur uitgegeven door de gemeente water- en lichtbedrijven van Den Helder. Het werd toentertijd uitgereikt aan alle aangeslotenen op het Helderse waterleidingnet, men kan dus zeggen, dat het vrijwel bij alle Helderse huizen op tafel heeft gelegen! In de week van maandag 6 augustus t/m zondag 12 augustus 1956 vierde het Helderse waterleidingbedrijf het honderd jarige feest! Het Timorpark was vanaf dinsdag 7 augustus het centrum van verschillende attracties waarbij ook een gigantisch waterorgel werd bespeeld en wat door veel jeugdige aanwezigen zeer werd gewaardeerd! En voor diegenen die geïnteresseerd zijn geraakt in de historie van de Helderse watervoorziening. het boekje Kroniek van een Eeuw Watervoorziening is volgens mij nog steeds te koop bij www.boekwinkeltjes.nl

Cees Rondèl

 

7 Comments on “615 – Het Pompstation

 1. Blijft mooi dat pompstation. Ben helaas nooit in de gelegenheid geweest om er binnen te kijken. Heb dan ook geen idee hoe het er binnen uit ziet.

 2. Mooie aanleiding om er eens bij stil te staan wat een voorrecht het is om een kraan in huis te hebben waar altijd goed drinkbaar water uit komt.
  Veel mensen in de wereld hebben zo´n kraan niet. Bij mensen die wel zo´n kraan hebben is het niet zeker dat er ook altijd water uit komt, kan ook wel eens een paar weken niet zo zijn. En als er dan water uitkomt, dan is het vaak niet drinkbaar of niet lekker.
  Bij mij thuis (Recife) is het water uit de kraan nog wel geschikt om er koffie van te maken, moet dan wel door een filter, maar om zó te de drinken is het niet smakelijk.
  Ons drinkwater komt uit plastic vaten van 20 liter, er is keus in merken en prijzen. De handel in drinkwater is een broodwinning voor veel mensen hier. Bezorgers van zulke vaten komen meestal op de fiets, waar ze op een listige manier soms wel vier van zulke vaten op vervoeren. Karretje achter de fiets kan ook.

  • Bekend verhaal Hans.
   Ik woonde in Mexico, een vergelijkbaar verhaal. Een groot reservoir onder het huis wat van 06.00 tot 09.00 werd “vol”gedruppeld. Althans, vol werd hij eigenlijk nooit. Vervolgens gebruikten we een pompje om het vat op het dak te vullen. Dat was het water wat we gebruikten om te badderen.
   Bij grote schaarste (wij verbruikten meer dan wat er in het reservoir kwam) “kochten” we een tankwagen met water die het vat op het dak vulde.

   • Ons flatgebouw pompt het water zelf op uit de grond. Theoretisch wel drinkbaar, staat onder toezicht van een laboratorium, maar de smaak is niet goed. Laat bruine aanslag achter.
    Toen we die eigen pomp nog niet hadden kwam ons water uit watertankwagens, officieel drinkbaar, maar ook niet smakelijk.
    En dit alles is hier nog altijd luxe in vergelijking met de situatie in minder gefortuneerde buurten.