613 – Havensleepboot Wamandai

Vorige week werd ik benaderd met de vraag of we eens aandacht wilden besteden aan het feit dat er op de voormalige Rijkswerf te Willemsoord talrijke nieuwe schepen te water zijn gelaten! En zo gebeurde het dat op zaterdag 29 mei 1960 mevrouw J.P. Bax – Schreiner, de echtgenote van de directeur van de Rijkswerf onder grote belangstelling van autoriteiten en personeelsleden de doop en tewaterlating verrichtte van de “Wamandai”, een voor de dienst in Nederlands Nieuw-Guinea bestemde havensleepboot. Het zusterschip van de eveneens op de Rijkswerf gebouwde “Wambrau” liep vlot van stapel. Een hydraulische pers gaf de steven een extra duwtje, zodat het welgevormde casco met flinke snelheid het natte dok tegemoet gleed. Op het erepodium, dat midden voor de helling was opgericht, stonden de genodigden, onder wie de vlagofficier materieel der Koninklijke Marine, vice-admiraal W.J. Kruys, de commandant der zeemacht in Nederland, vice-admiraal G.B. Fortuyn en de burgemeester van Den Helder mr. G.D. Rehorst. Toen de “Wamandai” was gedoopt en aan het element toe vertrouwd, hieven talrijke sirenes een vreugdegeloei aan, zo ook de op de achtergrond liggende Hr. Ms. Onderzeebootjager Drenthe.

 

Cees Rondèl

6 Comments on “613 – Havensleepboot Wamandai

 1. En wat zie ik daar voorop? Een beting, vogens mij, en geen dubbele bolder.
  Het verschil, heb ik begrepen, zit erin of het horizontale deel door de vertikale delen heen steekt (dubbele bolder), of erachter er tegenaan zit (beting). De beting is beter geschikt om grote horizontale krachten op te nemen.
  Beting is daarom voor slepen, bolder is voor aanmeren. Corrigeer me als ik het mis heb!

  • Ter aanvulling geachte heer Zuidweg,dus NIET ter correctie:
   Een beting kan ook bij de voorsteven voorkomen en dient dan voor het beleggen van een ankertros. Soms wordt de naam uitgesproken als “bettink”.
   De Wamandai had als thuisbasis toen Biak in Nieuw-Guinea aan de steiger van de Waterbasis samen met de Wambrau.

 2. Klopt Hans! Op reddingsboten zie je ze ook wel staan.
  Vanwaar de naam Wamandai? Klinkt mij als een mysterie.

  • Beste Bodelo,
   Dit is na enig speurwerk het resultaat betreffende de naamgeving van de sleepboot Wamendai met dank aan de beeldbank van het Min van Defensie:
   De Wamandai is een westelijke wind, voorkomend bij het Arfakgebergte op Nieuw-Guinea. Deze wind brengt nachtkoelte en is voordelig om mee te zeilen. De prauwversiering in het embleem verwijst naar de Papoea-herkomst van de naam. Hr.Ms. Wamandai was een sleepboot die tevens dienst deed als algemeen hulpschip in de Nederlandse Antillen. In januari 1986 werd zij verkocht aan een inwoner van Curaçao. Embleem gevoerd door Hr.Ms. Wamandai (1962-1985).
   Trefwoorden emblemen, heraldiek, Koninklijke Marine, Nederlandse strijdkrachten, Wamandai, Hr.Ms. (1962-1985), marinekunstsleepboten
   Met vriendelijke groet,
   Anton Hagen.