612 – Basstraat

Afgelopen vrijdag was ik even bij Marinus Vermooten om het een en ander door te nemen over de historie van Den Helder! En beiden kwamen we tot de conclusie dat de tijd zo ontzettend snel gaat, daar heb ik het laatst in deze rubriek ook al over gehad. Neem alleen maar eens het feit dat er op het ogenblik weer heel veel belangstelling is voor foto’s van de oude Sluisdijkstraatbuurt, en dat vind ik prachtig. De meeste aantrekkingskracht had op mij altijd de Goversstraat en in gedachten kan ik er nog zo rondlopen. Op nummer 22 woonde Jacob Boom, een oud collega van mijn opa, in een schitterend huisje met luiken en nog voorzien van een trekbel. Je kunt het je tegenwoordig niet meer voorstellen een huisje voorzien van luiken en een trekbel. Uiteindelijk is de hele oude Sluisdijkstraatbuurt gesloopt, jammer ach wat heet jammer elke tijd neemt veranderingen met zich mee zo gaat het nou eenmaal het is net als het leven zelf. Op De Afgestoft Driedaagse kreeg ik een serie foto’s aangeboden van iemand die in de Basstraat had gewoond en daar alles had gefotografeerd sinds het einde van de jaren 60 om precies te zijn 1969. De foto, zoals u ziet, toont ons de Basstraat tenminste wat er nog van over is. In het midden zien we nog de oude bakkerij van Kofferman die zijn winkel in de Schagenstraat had op nummer 60. Overigens zullen velen als het over Schagenstraat 60 gaat, en dan denk ik vooral aan kunst geïnteresseerden in Den Helder, terug denken aan Jan Riekwel van Galerie Paal 1. En als ik na een bezoek aan een vriendin van ons, door de huidige Sluisdijkstraatbuurt loop moet ik in gedachten altijd denken aan Adrie Geus met z’n ,,Muizenstad”!

 

Cees Rondèl

3 Comments on “612 – Basstraat

  • Vanwege het ontbreken van verdere reacties op het onderwerp Basstraat, hierbij mijn herinneringen
   aan de Basstraat van omstreeks 1946-1948
   In de Basstraat (50?) woonde de fam.van Wolveren, vader, moeder, dochter en zoon Nico.
   Nico was bevriend met mijn oudere broer Richard (92).
   Vader van Wolveren verkocht o.a. consumpte-ijs en zoon Nico stond zaterdag’s met de ijskar op een
   open plek naast de MOOC. Open plek ontstaan door het bombardement waarbij theater “Rialto” verloren ging.
   Ook op de open plek naast de MOOC was een fietsenstalling. Menigeen kocht een ijsje bij het brengen of halen van
   de fiets.
   van Wolveren had in de Basstraat ook een flinke bergruimte waarin zijn ijsmachine stond en dozen met wafels
   waren opgeborgen.
   Ik was ongeveer 8-9 jaar oud toen mijn broer mij meenam naar de fam, van Wolveren en ik kon zien hoe het
   ijs gemaakt werd.
   Maar schokkender was wat er in huis gebeurde. Vader van Wolveren had een vaste plek in de kleine woonkamer
   bij het raam.
   Hij rookte niet maar pruimde.
   Ongeveer 2 meter bij hem vandaan stond een wit stenen kwispeldoor op de grond.
   Met feilloze precisie kwatte hij het tabakssap in de pot die aan de binnekant een heel andere kleur had.
   Als je dit voor de eerste keer meemaakt geloof je je ogen niet. Het staat me nog helder voor de geest.
   Mijn broer moest erg lachen toen ik hem dit voorval vertelde en stelde me gerust met de mededeling dat
   dit niet gebeurde bij het maken van ijs.