610 – Kroonstraat

Af en toe heb ik er wel eens moeite mee dat er in onze stad zo gigantisch veel word gesloopt! Want voor veel Nieuwediepers is het woord omkijken naar hun jeugd verleden bijna niet mogelijk. Kijk alleen maar eens naar die dagwinkeltjes in de Spoorstraat zo lang staan die er nog niet. Mijn vader maakte eens de opmerking dat die winkels aan elkaar verbonden waren door gekleurde zoute droppen, en wat waren het een gezellige winkels vooral in de begintijd met onder anderen boekhandel Kuhne. Later is er zelfs nog een rijtje winkels bij gekomen waar ook groenteboer Ence Koning deel van uit maakte, maar helaas eerdaags mag slopersbedrijf Oosterbeek ook dit stukje Helderse gezelligheid met z’n zomerse terrasjes naar de eeuwige jachtvelden toe helpen. Over groenteboer Ence Koning gesproken die heeft ook jarenlang achter het café van Chris Minnebo in de voormalige Schagenstraat later de Kroonstraat gezeten. Overigens was dat best een gezellig straatje want je had er de slagerij van Aad de Wit en de kaasshop van Jacques Kruidenboter en om uw geheugen weer eens wat op te frissen toon ik u vandaag een fraaie foto van de Kroonstraat.

Cees Rondèl

3 Comments on “610 – Kroonstraat

 1. De Schagenstraat later de Kroonstraat geheten?? Dit is nieuw voor mij. De Kroonstraat begon vanaf de Keizerstraat (zoals het nu nog is) kruiste vervolgens de Gravenstraat (nu ook nog) en na de kruising met de Schagenstraat knikte de Kroonstraat naar rechts om aan de Parallelweg te eindigen. Op de plek op de foto bevindt zich nu de Kroonpassage. Op dat zelfde rijtje zat voorheen de schilderswinkel van Meijer en nog verder de fietsenwinkel van Kooij?

 2. Met enige aarzeling mijn reactie op de toelichting bij de foto.
  In mijn herinnering had Aat Wit zijn slagerij in de Breewaterstraat hoek Californiëstraat.
  Op de andere hoek zat Hannes Hoiting (Hoitink ?) met zuivelproducten.
  Of is dit een gelijkende situatie?
  Misschien is het beter om mij tot de Heldersche Bruggen te beperken.
  Toch benieuwd naar commentaar van de echt oude jutters.