607 – Sluisdijkstraat

Het is maar goed dat de verkopers van ansichtkaarten in vroeger dagen hun kunstproducten steevast van straat- en plaatsnaam lieten voorzien. En echt niet om onaardige dingen op papier te zetten over een historisch stukje Den Helder, maar zonder genoemde aanduidingen zou je er – na jaren – alleen met de grootste moeite achter komen wat hier op de gevoelige plaat is vastgelegd. Wat huizen, een enkel winkeltje, zowaar een rijtje sprieterige bomen en anderhalve vrouw en een paardenkop op straat. Van het karakter dat een woonoord als regel uitstraalt is op deze afbeelding nagenoeg geen sprake. De fotograaf moet om een of andere duister blijvende reden zich weinig aangetrokken hebben van het feit dat een sfeervolle kaart beter aan de man gebracht wordt dan een droefheid opwekkende weergave. Kennelijk is hij, om brood op de plank te krijgen, in hartje winter op pad gegaan. Zo te zien namelijk zijn de boomtakken deels met rijp overdekt. En het figuurtje op de voorgrond ziet er bepaald niet uit dat ze last heeft van warme voeten. Maar dat we te maken hebben met een heel oude opname blijkt wel uit het feit dat de middenstand zich nog lang niet in grote getale in dit doorgangsgebied had durven vestigen. Slechts één winkel, omringd door bescheiden woningen springt er hier tussenuit, half verscholen achter geboomte, dat was de salon voor scheeren en haarsnijden van barbier IJf Denijs in de Sluisdijkstraat.

 

Cees Rondèl

4 Comments on “607 – Sluisdijkstraat

  1. Ik denk dat de foto van de Sluisdijkstraat gemaakt is, begin jaren 20 van de vorige eeuw!

  2. Uit berichten in de Heldersche Courant van 1927 valt op te maken dat in dat jaar het trottoir is verbeterd en dat daarbij de bomen zijn weggehaald.