606 – Brakkeveldweg

Enige tijd geleden om precies te zijn op zondag 22 januari 2017 had ik het in Afgestoft aflevering 511 over Tuindorp. En omdat de rubriek Afgestoft voortaan tweemaal in de week verschijnt om met Hans Zuidweg te spreken, gaan we ook eens wat vaker op bezoek in Tuindorp, te beginnen vandaag! Zoals ik al eerder schreef heeft het gemeente bestuur van Den Helder begin jaren dertig van de vorige eeuw het initiatief genomen tot oprichting van een speeltuin op Tuindorp. Op zaterdagmiddag 30 augustus 1930 was het eindelijk zover burgemeester W. Houwing opende in het bijzijn van de wethouders Bok en de Zwart de eerste Helderse speeltuin. De op de nieuwe speeltuin verzamelde ouders met hun kinderen genoten na de opening van een optreden van het Stedelijk Muziekkorps wat als eerste het Wilhelmus inzette! Op de foto die ik u vandaag toon zien we dat het Stedelijk Muziekkorps aanstalten maakt om het speeltuinterrein op te marcheren. Overigens waren de feestelijkheden van de opening van de speeltuin op die zaterdagmiddag voor veel mensen een reden om het Stedelijk te volgen op deze bijzondere dag. Wat deze foto ook zo uniek maakt is, dat er op de Helderse gasfabriek gewoon door gewerkt werd gezien de rookpluim die links boven de huizen aan de Brakkeveldweg uit de schoorsteen opstijgt.

Cees Rondèl

10 Comments on “606 – Brakkeveldweg

 1. Uit mijn verre verleden als jonge amateurmuzikant herinner ik me dat er ook een “Speeltuinlied” was. De melodie herinner ik me nog vrij goed, van de tekst herinner ik me alleen de woorden “naar de speeltuin met z´n allen”. Componist onbekend, ik weet ook niet of het lied landelijk bekend was of alleen in Den Helder. Naspeuringen op internet hebben nog niets opgeleverd.
  P.S. Het woord voor twee keer in de week dat ik op internet had gevonden was “halfwekelijks”.

  • Zoals Cees het beschrijft waren de speeltuinen een initiatief en een zaak van de Gemeente. Maar zoals ik me herinner was er ook een Speeltuinvereniging, die onder meer avonden organiseerde waarop dat eerdergenoemde Speeltuinlied werd gezongen.

    • Het lied “Naar de speeltuin”, was een enorm succes op de radio rond 1951. De kinderstemmetjes vertederden vooral oudere dames. Het kind dat solo zong heette Heleentje van Capelle, heeft trouwens daarna bij mijn weten geen carrière als zangeres gemaakt. Nog op internet te beluisteren.
     Maar dat lied bedoelde ik niet.
     Het Speeltuinlied dat ik bedoel was van voor de oorlog en werd gespeeld en gezongen op bijeenkomsten van de Speeltuinvereniging. Een soort mars van het zelfde type als het Padvinderslied.

     • Het had ook te gemakkelijk geweest!
      Ik vrees Hans dat er nog 1 optie overblijft; je moet het zelf zingen 🙂 …..

     • Na een paar geestrijke consumpties had je me misschien zo ver gekregen, maar ik denk dat je dan je gehoorapparaat beter maar even op nul kan zetten. Op een piano zou ik het je nog zó kunnen voorspelen.

 2. Ik wil als ,,import Jutter van1960″ het GEHELE TEAM van afgestoft een compliment maken betreffende de pracht expositie welke op dit moment wordt gehouden in de MOOC.ik heb er werkelijk van genoten!!!!
  En even over de gasfabriek dat die op zaterdag middag in bedrijf was.
  Zou het zo kunnen zijn dat het maken van gas toen een vol continu bedrijf was?
  Wie heeft het antw?

 3. Helemaal eens met Anton Hagen. Een prachtige expositie in de MOOC. Erg leuk. Wij zijn er vrijdagmiddag geweest en toen was het aardig druk. Dus er is wel animo voor denk ik.

 4. Goed idee om de historie van Tuindorp en met name de Brakkeveldweg (Beltweg) eens onder de loep te nemen. I.v.m. de aanleg van het spoorwegtunneltje in de 50-er jaren zijn er een aantal panden gesloopt aan de Brakkeveldweg o.a. de panden linksboven op de foto. De Brakkeveldweg begint in het verlengde van de Boerhavestraat ter hoogte waar ooit de overweg was. De oneven nummering (ooit begonnen met 1) begint nu met 13 of 15. Mijn vraag is dan wat of wie bewoonden de gesloopte panden? In de Helderse Courant van 1 december 1931 valt te lezen dat in de raadsvergadering het voorstel gedaan is om de panden 1 t/m 11 aan te kopen en deze vervolgens te slopen waarna op deze plek een “mini plantsoen) zal worden aangelegd. Ik heb inderdaad foto’s gezien waarop dat plantsoen te zien is. Door het spitwerk kom je er achter dat erover de Brakkeveldweg heel wat te vertellen valt.