605 – Julianaplein

Afgelopen week las ik in een Helderse Courant van maandag 7 september 1959 dat Vroom en Dreesmann er zomers een gewoonte van maakte om een prijsvraag uit te schrijven met ieder jaar een ander thema! In de etalages van Vroom en Dreesmann in de Keizerstraat en Spoorstraat werden dan 10 grote foto’s geplaats over verschillende onderwerpen en in 1959 was dat ,,Ken uw stad”! Reken dat in die tijd dat best een leuke prijsvraag was want je moest als het ware de hele stad doorkruizen om antwoorden te vinden die betrekking hadden op de 10 foto’s en na verloop van tijd werden de prijswinnaars bekend gemaakt in de etalages en in de dagbladen. Nou zit er geen prijsvraag verbonden aan de foto die ik u vandaag toon, maar toch is het een foto waar heel veel op te zien is, beter gezegd waar heel veel van afgebroken is. Sterker nog als je zo kijkt naar de schouwburg kun je direct constateren dat die op onze foto nog niet eens helemaal afgebouwd is want er staan nog schuttingen omheen en de schouwburg opende op maandag 6 september 1965 haar deuren. Weet u wat we gaan doen, we gaan eens een opsomming maken van gebouwen en objecten die inmiddels als je deze foto opnieuw zou maken in de loop van de tijd verdwenen zijn. Links zien we het politiebureau, met daar tegenover de garage van Jan Bruin, boven Huize Herrie op de hoek van de Koningdwarsstraat zien we de radartoren van NAVGIS. Vervolgens zien we het VBZ gebouw met daar rechts boven het dak van de oude Groen van Prinstererschool in de Koningdwarsstraat. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de activiteiten aan het Julianaplein die gaande waren, het lijkt op de avondvierdaagse!

 

Cees Rondèl