604 – Vroom & Dreesmann 100 jaar!

Vandaag blijven we nog even in de Keizerstraat en wel om een heel aparte reden, Marinus Vermooten heeft er al over geschreven in zijn rubriek ,,Den Helder 100 jaar terug” op deze website maar op 31 oktober is het 100 jaar geleden dat het warenhuis Vroom & Dreesmann in Den Helder zijn deuren opende! Het voormalige winkelpand van Vroom & Dreesmann in de Keizerstraat / Spoorstraat heeft, al zou het nou eens helemaal opgeknapt worden, nog steeds diezelfde uitstraling zoals de Amsterdamse architect Jan Kuijt (1884-1944) het ontworpen heeft! Het was zijn eerste opdracht voor Vroom & Dreesmann en was bescheiden van opzet. Bij een verbouwing vijf jaar nadien werd de winkel intern verbouwd en uitgebreid. In 1933 kreeg het pand met zes extra meter gevelwand aan de Spoorstraat zijn huidige omvang. En om er nog eens heerlijk van te genieten toon ik u vandaag een afbeelding van de oude winkel op de hoek Keizerstraat / Spoorstraat waar het op dat moment aardig druk was gezien het aantal damesfietsen wat voor de etalages stond. Maar deze foto gunt ons echt een mooi kijkje in de Keizerstraat want we zien ook nog de winkel van de dameskledingzaak van Gré Quast die later verhuisde naar een nieuwe zaak in de Spoorstraat! En dan is er nog dat verkeersbord rechts op de hoek bij Jamin net niet zichtbaar, u ziet dat de Keizerstraat toegankelijk was voor zowel auto’s, paard en wagen en handkar dat kun je tegenwoordig toch niet meer voorstellen!

Cees Rondèl

 

3 Comments on “604 – Vroom & Dreesmann 100 jaar!

  1. Vroom&Dreesman had voor de oorlog de reputatie dat je er niet hoefde te solliciteren als je niet katholiek was. Er werd zelfs verteld, kan roddel zijn, dat er van werknemers soms werd nagegaan of ze wel trouw naar de kerk gingen.
    Dat katholieke imago is er pas in de jaren na de oorlog geleidelijk afgegaan, maar nooit helemaal verdwenen.

    • Mijn oma (1914 – 2012) heeft er gewerkt op de administratie. Ze was niet kerkelijk. Ze vertelde dat het een statig kantoor was met een indrukwekkende directeur

  2. De grootste attracties waren als ik er met mijn moeder mee naar toe mocht de lift (met bediening) en de weegschaal, waar je je voor een cent kon wegen. En in het najaar natuurlijk Sinterklaas, die er zitting hield.