600 – de jubilerende Marineclub

600 – de jubilerende Marineclub

Vandaag is het 23 september 2018 en vandaag krijgt u van mij voorgeschoteld de zeshonderdste aflevering van de rubriek Afgestoft en ik doe dat met gepaste trots! Want de komende week gaat het voor wat mij betreft een unieke week worden, want woensdag bestaat de Marineclub 150 jaar en ter gelegenheid daarvan verschijnt ook het boek ,,De Marineclub 150 jaar in Den Helder” wat ik samen met Arie Booy heb geschreven! De Marineclub in Den Helder is de oudste sociëteit van de krijgsmacht en met 150 jaar een van de oudste clubs van Nederland. Ik zelf heb al van jongs af aan een fascinatie voor de oorspronkelijke Marineclub aan de Hoofdgracht gehad. De Marineclub is opgericht op zaterdag 26 september 1868 op initiatief van de luitenant ter zee der 1e klasse Cornelis Halverhout en de eerste voorzitter was kapitein ter zee J Brutel de La Riviére. De Marineclub is bijna 108 jaar gevestigd geweest aan de Hoofdgracht! Het gebouw zoals u dat hier op de foto ziet is in 1904 in gebruik genomen en was een ontwerp van de Helderse architect Roelof Kastelijn en zijn Delftse collega Anton van der Lee. In 1977 is het oude gebouw aan de Hoofdgracht gesloopt vanwege de dijkverzwaring werkzaamheden en is er een nieuw gebouw in gebruik genomen op het Harssensschiereiland. Op de groepsfoto zien we het bestuur van de Marineclub met in het midden vice-admiraal L.J. Quant t.g.v. het zestig jarig bestaan van de Marineclub in 1928 zittend voor een model van Hr. Ms. Pantserdekschip Gelderland.

Cees Rondèl

6 Comments on “600 – de jubilerende Marineclub

 1. Nu kan ik op de vroege zondagmorgen niet helemaal zijn uitgeslapen beste Cees,maar zover ik het kan bekijken is de persoon in het midden welke jij de rang van vice admiraal geeft ,,gewoon” Kaptein luitenant ter zee.Of mis ik 3 sterren??:-)
  En uiteraard gefeliciteerd met deze 600ste bijdrage,dat je dit nog lang in gezondheid mag blijven doen.

 2. Heb nog even wat oude foto’s bekeken van vice-admiraal L.J. Quant het kan dus zo maar zijn dat het die man in burger is,wat ik dan wel vreemd vindt.Men was toen in die tijd toch wel erg verknocht aan zijn uniform,of heb ik het mis?
  Dus vermoedelijk is de man met bril in burger vice-admiraal L.J. Quant?

 3. De Marineclub als organisatie was oorspronkelijk een vereniging. Om toegang te hebben moesten de officieren lid zijn en contributie betalen.
  Die vereniging is in 1940, vlak na de capitulatie, door een notaris opgeheven.
  De Marineclub van na de oorlog heeft een heel andere status: is van het Rijk en formeel een kantine. Staat gratis ter beschikking van alle marineofficieren en gelijkgestelde burgerambtenaren.