599 – Miss Erfprins verkiezingen

599 – Miss Erfprins verkiezingen

Volgende week krijgt u van mij de zeshonderdste aflevering van de rubriek Afgestoft, maar eer het zover is heb ik voor vandaag voor een heel aparte aflevering en foto gekozen. Ik was eigenlijk op zoek naar een foto van het pompstation op Huisduinen, maar op de een of andere manier lag de foto die ik zocht niet op z’n plaats. Vandaar dus deze foto van de Miss Erfprins verkiezingen uit 1969! Grappig dat de Koninklijke Marine vanuit Fort Erfprins dit soort verkiezingen organiseerden, bekend is dat De Tour de Lasalle die voor het eerst werd gereden in 1955 ook een initiatief was van het marinepersoneel van de Marinekazerne Erfprins. Ik weet niet hoeveel keer de Miss Erfprins verkiezingen zijn gehouden, maar het moeten er in ieder geval meer dan twee zijn geweest gezien het feit dat ik meerdere foto’s in mijn bezit heb. Op onderstaande foto zien we van links naar rechts een hofdame, Miss Erfprins 1969, Kolonel W. van Rossum met daarnaast twee ere dames. Ik kan mij voorstellen dat de dames die op deze foto’s staan afgebeeld afkomstig zijn uit Den Helder, en het zou natuurlijk mooi zijn als we kunnen achterhalen wie het zijn geweest. En misschien zijn er onder u beste lezers van deze rubriek nog wel personen die in de organisatie van deze verkiezingen hebben gezeten, ik ben benieuwd naar de reacties.

Cees Rondèl

 

9 Comments on “599 – Miss Erfprins verkiezingen

 1. Tja toen mochten dat soort dingen nog vrouwelijk schoon
  Tegenwoordig allemaal afgeschaft kijk naar de tour de Frans om wat te noemen
  Alles wordt kapot gemaakt van zwarte piet tot negerzoen en de ronde missen moesten er ook aan geloven

  • Ja, ik weet dat het flauw is om opmerkingen over iemands taal te maken en ik weet dat ik zelf soms ook fouten maak, maar ik kan het even niet laten.
   Ik zie veel misbruik van de spatietoets, waardoor er soms iets anders staat dan bedoeld.
   Hier bijvoorbeeld: ronde missen. Dat zijn missen die niet vierkant zijn.

 2. De Miss Erfprinsverkiezingen werden al eerder georganiseerd. Zo ook onder auspiciën van O.S. & O. op 12 april 1967 in ’t Huys Tijdtverdrijf onder meer bijgewoond door de hier boven genoemde commandant van de marinekazerne Erfprins, kapitein ter zee W. van Rossum. Het gebeuren was geslaagd, mede door de vele optredende artiesten en ruim 400 aanwezigen. De jury koos toen uit meer dan 100 meisjes Ada van Haaster als Miss Erfprins 1967. Zij woont nu ergens in de Zaanstreek en heb haar in de jaren negentig geïnterviewd. Automatisch werd zij met deze titel ook Miss Tour de Lasalle. Ada was een mooie bloem, niet zo gek want zij groeide op tussen de bloembollenvelden van Julianadorp. Het werd haar taak de etappewinnaar van de Tour de Lasalle een welverdiende kus te geven. Dat was op zich van de organisatie een goed initiatief, want dan zetten de wielrijders zeker in de laatste etappe nog een tandje bij. Zo gebeurde het dat zij hun tempo met wel 5 km extra verhoogden en dat alles voor een kus van de Tourmiss (grapje maar toch….. Nog even terugkomend op 1969. Ik zou hier deze week eventueel achter kunnen komen want het staat mij bij dat ik een van die dames voor Nostalgia in 1999 heb geïnterviewd vanwege mijn radio rubriek Den Helder veertig jaar geleden, dus toen in die week veertig jaar terug…. Maar dan moet ik spitten. De paar duizend cassettebandjes met interviews opgenomen vanaf januari 1982-2018 worden gedigitaliseerd.

 3. Onder auspiciën van O.S. & O. werd op 12 april 1967 in ’t Huys Tijdtverdrijf de traditionele Miss Erfprins verkiezing gehouden, onder meer bijgewoond door de commandant van de marinekazerne Erfprins, kapitein ter zee W. van Rossum. Het gebeuren was geslaagd, mede door de vele optredende artiesten en ruim 400 aanwezigen. De jury koos uit meer dan 100 meisjes Ada van Haaster als Miss Erfprins 1967. Automatisch werd zij met deze titel ook Miss Tour de Lasalle. Ada was een mooie bloem, niet zo gek want zij groeide op tussen de bloembollenvelden van Julianadorp. Het werd haar taak de etappewinnaar van de Tour de
  Lasalle een welverdiende kus te geven. Dat was op zich van de organisatie een goed initiatief, want dan zetten de wielrijders zeker in de laatste etappe nog een tandje bij. Zo gebeurde het dat zij hun tempo met wel 5 km extra verhoogden en dat alles voor een kus van de Tourmiss.

  Hoe het twee jaar later, dus in 1969 toeging zou ik even niet weten. Kan er eventueel wel achter komen later deze week.