598 – firma Zegel

598 – firma Zegel

Ik heb al eens eerder wat geschreven over de gezelligheid die de Koningstraat eens uitstraalde, met winkels en bedrijven die tot de verbeelding spraken! Om maar iets te noemen: juwelier Nauta, de Verfmenger, de Lunchroom van opoe de Boer, de Witte bioscoop en de drogisterij en fotohandel van Han Zegel. Om bij die laatste te blijven H. W. Zegel en Zoon stond er met ouderwetse letters op de ramen van de winkel in de Koningstraat. De firma Zegel was in 1908 opgericht en eerst gevestigd aan de Kanaalweg 63. Middels een advertentie in de Helderse Courant van donderdag 10 februari 1927 kondigde de firma Zegel aan dat de zaak aan de Kanaalweg was gesloten en dat op zaterdag 12 februari 1927 de nieuwe zaak aan de Koningstraat 44-46 geopend zou worden. Ik kan mij voorstellen dat er al weer hele generaties zijn die nog nooit hebben gehoord van de fotohandel van Zegel! En toch is er een bepaalde groep Nieuwediepers die aan de winkel van Han Zegel dierbare herinneringen hebben, want het was echt een Winkel van Sinkel. Je kon er terecht voor pasfoto’s, foto- en filmrolletjes, daarnaast was er aan de winkel ook een opticien en een drogisterij verbonden. Vroeg je aan Han zegel om een ons laurier drop dan antwoorde hij terug, je wilt één hectogram laurier drop. Ik weet wel dat je ook weer niet alles moet romantiseren, want dit soort winkels waren in hun tijd de zaken waar Den Helder zijn inkopen deed. Maar toch die sfeer van toen had iets Han Zegel zou gezegd hebben goed hé! En om het allemaal nog eens in uw herinnering te brengen toon ik u twee foto’s. Op de eerste zien we de Koningstraat zij het opengebroken, met de winkel van Zegel, de voormalige sigarenwinkel van Snel, Aris Laan en het voormalig R.K. Militair Tehuis Stella Maris. En op de tweede foto zien we Han Zegel samen met twee personeelsleden poseren voor de camera.

Cees Rondèl

5 Comments on “598 – firma Zegel

 1. Heerlijk stukje historie weer de eens zo bedrijvige Koningstraat
  Als je nu door deze straat loopt schieten de tranen in je ogen
  Koud saneren noemen ze dat de plannen zijn er maar de reuring van wel eer zul je er niet meer aantreffen

 2. Links op de foto nog een klein stukje van het pand waar op het laatst Cafe Noir in zat voordat de boel werd gesloopt. Het mooie pand van Zegel staat er gelukkig nog. Ben heel benieuwd wat daar mee gaat gebeuren.

 3. Zegel was inderdaad een interessante van-alles-winkel.
  Als opticien had Zegel een paar huizen verder een collega/concurrent met een opmerkelijke geschiedenis: J.M. de Visser, voorheen Filbri, hofleverancier. Altijd gedacht dat -bri wel van bril zou zijn, maar het bleek dat Filbri een familienaam was, familie van kundige instrumentmakers.
  G.B.H. Filbri, overleden 1908, eerder instrumentmaker en amanuensis van het KIM, had een handel in sextanten en aanverwante instrumenten en benodigdheden. Het was deze Filbri die was vereerd met de titel van hofleverancier. Deed ook in brillen, maar dat was toen nog maar een zijlijn. Het bedrijf is een paar keer van adres en van eigenaar veranderd, waarbij de brillen geleidelijk de andere artikelen hebben verdrongen. Voorlaatste eigenaar J. Heijloo adverteert nog onder meer met geweren en pistolen.

 4. Het echtpaar Zegel (Han en Mary). aimabele mensen, en altijd in voor een belangstellend praatje. Het is nog niet zo heel lang geleden dat ook Mary Zegel overleden is.

 5. Als verzamelaar van foto’s uit de periode 40-45 heb ik veel foto’s in bezit die zijn afgedrukt bij Zegel, ook al zijn dit foto’s van Duitse soldaten, het stempel van Zegel staat gewoon achterop, en dat is hetzelfde als die van Jac. de Boer Keizerstraat.