597 – Sperwerstraat

597 – Sperwerstraat

Laatst mocht ik bij iemand, om het op z’n Helders te zeggen heerlijk grasduinen in een aantal schoenendozen met oude foto’s van Den Helder en wat ik gebruiken kon mocht ik meenemen! En tussen al die foto’s trof ik zowaar een foto van de Sperwerstraat aan. Deze foto is zoals u ziet ergens in de jaren dertig van de vorige eeuw gemaakt, maar het is toch de zelfde Sperwerstraat waar ik met een tweetal jeugdvrienden zo begin jaren zestig van de vorige eeuw het grootste deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Maar terug naar de foto van vandaag die ons een paar opmerkelijke zaken laat zien, die best de moeite waard zijn om er aandacht aan te besteden! Onderaan de foto zien we een man die naast zijn bakfiets staat, maar de tekst die er op z’n karretje staat luidt: “1e Heldersche Kattenbak – Centrale”. Wij hadden in Den Helder een Kattenbak – Centrale de eigenaar beveelde zich aan onder de naam C.J. Vrijvogel zoals u kunt lezen in een advertentie van 15 mei 1937. Maar zoals u op de foto ook kunt zien maakte een ijsventer van de firma Nieuwbuurt, misschien was het meneer Nieuwbuurt zelf wel, ook van de gelegenheid gebruik om zich voor het nageslacht te laten fotograferen. En bijna op de hoek van de Meeuwenstraat staat wederom iemand naast zijn bakfiets die kennelijk kruidenierswaren aan de man bracht want op zijn bakfiets staat reclame voor het zeepmerk Persil. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het groepje kinderen wat in het perkje rustig zit af te wachten op de dingen die komen gaan, misschien wel een ijsje van ijsboer Nieuwbuurt!

Cees Rondèl

 

6 Comments on “597 – Sperwerstraat

  1. Weer een erg leuke foto. Niet van ooghoogte genomen lijkt mij, misschien vanuit een dakkapel van een huis in de knik van de sperwerstraat? Zie ook nog twee jongens/mannen met een racefiets. Zag je niet veel in die tijd volgens mij. Straat en stoepen schoon, dat zag je wel weer veel in die tijd, in tegenstelling tot nu.

  2. Ha Cees, wat moet jij niet voor “Arendsogen” hebben om te kunnen lezen dat het om een kattenbakcentrale gaat. Nooit geweten en dus als Jutter weer wat geleerd.

  3. Grasduinen is geen typisch Helders woord, er heeft zelfs een tijdschrift bestaan met die naam, “maandblad met hart voor de natuur”. Nog zo´n woord: struinen of strunen.

  4. Begin jaren zestig woonde Cees aan de Ruyghweg en ik hemelsbreed op zo’n 75 meter in de Sluisdijkstraat. Ik zat toen op de Jac.P.Thijsseschool in de Fazantenstraat en de weg naar school ging altijd via Ruyghweg, Meeuwenstraat, Ooievaarstraat, Reigerstraat en van Houwingsingel. De omgeving Sperwerstraat met landje bij kousenfabriek De Hin spreekt mij dan ook enorm aan.