596 – Twee bekende Nieuwediepers!

596 – Twee bekende Nieuwediepers!

Twee voor de prijs van één, dat geldt letterlijk en figuurlijk voor de afbeelding die ik vandaag aan u toon, want we zien namelijk twee bekende Nieuwediepers! Als eerste zien we de bekende cartoonist en schilder Harry Tielemans geboren op donderdag 28 november 1929 in Den Helder en overleden op zondag 22 juni 2001 op Texel, die bezig is met het schilderen van een portret van Japie Meijer! Naar ik mij heb laten vertellen heeft Harry Tielemans dit portret in 1954 aangebracht in de slijterij van zijn ouders in de Koningstraat. En de geportretteerde Japie Meijer, heette eigenlijk Gerrit Hendrik Meijer hij is geboren op donderdag 24 maart 1881 in Den Helder en aldaar overleden op donderdag 28 februari 1957 in het Ouweliedenhuis Avondrust op Huisduinen. Japie Meijer was een bekend Helders straattypetje, die vooral bij ouderen onder ons nog vele herinneringen doet ophalen. Twee dagen voor zijn vijfenzeventigste verjaardag heeft Japie Meijer toegegeven aan de verlangens van sociale zaken om zich te laten opnemen in een rusthuis. Sinds 1942 woonde hij in een zeer armoedig huisje in de L. van Berkstraat (Visbuurt) en dagelijks zag men hem door de straten van Den Helder schuifelen achter zijn lompen en oude metalenkarretje!

Cees Rondèl

9 Comments on “596 – Twee bekende Nieuwediepers!

 1. Heb Harrie destijds rond 1984 op Texel geïnterviewd over de slijterij van zijn ouders (bekend om de eigen likeuren Juffertje in het rood en Juffertje in het groen) en er een artikel over geschreven. Heb (radio) interview nog op cassette. Harrie is alweer een flink aantal jaren terug overleden. Mogelijk dat zijn vrouw nog op het eiland woont.

 2. Als titel van het schilderij in de etalage van die drankwinkel, zoals ik me herinner, stond er heel beleefd: portret van de heer Jaap Meijer.
  Er werd gezegd dat hij een spiritusdrinker was. Gezien de leeftijd die Japie heeft bereikt, bijna 76, zou je dan zeggen dat spiritusdrinken niet zo slecht voor de mens is als wij moeten geloven.
  Japie werd door de Helderse jeugd vaak nageroepen met een rijmpje: Japie Meijer, maak je broek wat wijer, maar maak hem ook niet al te wijd, dat-ie van je kont af glijdt.
  En dan maakte hij dreigende gebaren met een stok. De pestkoppen hadden weinig te vrezen, want de snelheid waarmee hij zich kon voortbewegen was beperkt.
  Japie zoals ik me hem herinner had een moeilijke, stijve, manier van lopen, op het schilderij ook te zien. Algemeen toegeschreven aan dronkenschap, maar ik zie net zoiets bij sommige van mijn bejaarde leeftijdsgenoten. Die hebben versleten heupgewrichten, misschien had Japie dat ook.

 3. De jeugd liep altijd achter Japie aan met het volgende rijmpje;
  Japie Meijer, maak je broek wat wijer,
  maar niet zo wijd dat ie van je gat afglijd.

  Japie kon dat niet waarderen en vloog achter de jeugd aan die dát juist wou bereiken.

 4. Wat ik mij van Japie Meijer herinner is dat wij als kinderen als de dood voor deze man waren. Zodra hij met zijn handkar bij ons in de Schoolstraat verscheen zocht een ieder van ons een goed heenkomen en was het nog maar de vraag of de speelattributen nog aanwezig waren als hij de straat verlaten had. Ikzelf ben zo een tol kwijtgeraakt! Foei Japie!

 5. Niet relevant maar toch wil ik het vermelden. Ik ben iets jonger en wij waren (als kind!) als de dood voor “Pietje de Teller”. Als hij aankwam renden we voor ons leven.
  Maar goed, misschien een mooi onderwerp voor een latere Afgestoft?

 6. Pietje de Teller deed niet anders als tellen als je hem tegenkwam ik dacht dat hij in Nieuw den helder woonde.