595 – de Palmstraat

595 – de Palmstraat

Er zijn zo van die foto’s, die als je ze goed bekijkt eeuwigheids waarde hebben en dan maakt het niet uit dat hetgeen wat in beeld is gebracht jaren geleden is gesloopt! Want als je daar van afhankelijk bent kom je in deze stad niet ver. Daarom heb ik voor vandaag gekozen voor een foto van de Palmstraat en op zich mag je dit best een unieke foto noemen want vóór ons zien we de uit 1915 daterende Palmstraat kerk.Oorspronkelijk was de kerk in gebruik bij het genootschap Nederlands Hervormd Rechtzinnig en sinds 1958 was dat de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Maar wat deze foto nou zo uniek maakt is dat er aan de rechterzijde een stuk muur is te zien en als mijn vermoedens juist zijn denk ik dat het nog een overblijfsel is van de tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen Kappersstraat, ik kan mij vergissen natuurlijk en samen met u komen we daar dan wel weer uit. En links op de foto zien we het laatste huis van de nieuwbouw van de Californiestraat. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de straatverlichting, want schuin tegenover de woning van de koster of misschien de predikant van de kerk zien we nog zo’n ouderwetse Helderse gaslantaarn staan. Overigens hebben de onderstellen van de gaslantaarns voorzien van een elektrische kap nog verscheidene jaren dienst gedaan vooral in de oudere stadswijken. Dat de gaslantaarn een bepaalde uitstraling had zullen vele van mijn leeftijdsgenoten nog wel weten, maar voor diegene die onbekend zijn met het fenomeen gaslantaarn heb ik hier nog een unieke foto die ergens in Den Helder is genomen.

Cees Rondèl

11 Comments on “595 – de Palmstraat

 1. Het toch ongelofelijk hoe men keer op keer in staat is mooie panden met de grond gelijk te maken
  Maar mag ook gezegd er verschijnen de laatste tijd wel mooie panden in de stad modern maar met een knipoog naar het verleden

 2. En zoals het een kerk betaamt, heeft ook deze kerk een toren, beter gezegd: een dakruiter. Maar niet van imposante afmetingen.

 3. De Kapperstraat was, evenals de Palmstraat, een zijstraat van de Spoorstraat en liep hier evenwijdig mee tot aan de Californiestraat, Het stuk muur rechts is nog een gedeelte van de Palmstraat, die hier een knik maakte.
  De hervormde dominee van de Palmstraatkerk, ds. Borghardt, woonde niet naast de kerk, maar op de Hoofdgracht nr.18.
  En waar zijn toch de palen van al die gaslantaarns gebleven? Eerst nog verbouwd en blauw geschilderd en daarna waarschijnlijk op de schoothoop beland. In b.v. Alkmaar is men zuiniger geweest op dit antiek.

 4. Joop,

  Bedankt voor je geweldige uitleg over dat stuk muur, nu is voor mij de puzzel duidelijk!

 5. Inderdaad Joop de Kapperstraat liep evenwijdig aan de Palmstraat tussen de Spoor en Californiestraat in. Recht tegenover slager Leegwater in de Spoorstraat liep je zo de Kapperstraat in om vervolgens rechtsaf de Californiestraat in te gaan. De Californiestraat kwam dus niet zoals de huidige situatie uit op de Molenstraat. Voor Cees, het huis links op de foto (hoek Californie- Palmstraat) werd ooit bewoond door de familie Bus. Deze hadden voorheen de snackkar op de plaats waar het Postkantoor werd gebouwd en zijn daarna een snackbar begonnen in de Sluisdijkstraat tegenover Zuidweg hoek Sluisdijkstraat/Janzendwarsstraat. Ook deze locatie werd later verruild en werd de snackbar verplaatst naar de Palmstraat zo’n beetje tegenover de ingang van de kerk. Naast de snackbar zat links de Jacky’s bar waar zoon Jack Bus de scepter zwaaide.

 6. Nog even over de Kapperstraat. Op de site van de Helderse Historische Vereniging kun je oude foto’s bekijken uit een bepaalde periode. Klik op de periode 1940/1950 en onder het jaartal 1940 vind je 1 foto van de Kapperstraat en een 3-tal van de Spoorstraat. De foto van de Kapperstraat is genomen (na een bombardement) vanaf de Californiestraat richting de etalage van slagerij Leegwater in de Spoorstraat met rechts op de hoek de beschadigde Apotheek. Op één van de foto’s van de Spoorstraat zie je opnieuw de beschadigde Apotheek op de hoek met de Kapperstraat. Op de andere hoek zat (of later) een tabakswinkel. Duidelijk op deze foto is te zien dat de fotograaf heeft gestaan op de hoek Spoorstraat/Vroonstraat.

  • Uit kranten van die tijd: prominente bewoner van de Kapperstraat, sinds 1934, was het taxibedrijf A.Bok. Adres was nr. 6, maar besloeg een paar panden. Zat na de oorlog op de Brakkeveldweg.

   • Dat taxi bedrijf reed later met een Chevrolet uit 1959. Zwarte onderkant, wit dak. Ik heb heel wat trouwfoto’s voorbij zien komen uit de vroege jaren 60 met deze Chevrolet.

   • Ha die Hans. Aan de Prins Hendriklaan, ik meen in de oude gaarkeuken, zat ook (volgens mij) een taxibedrijf? Op die plaats is later de showroom en magazijn met daarboven woningen van garage Bruijn gebouwd.

    • In de oude gaarkeuken aan de Prins Hendriklaan had A. Bok een garage en een taxibedrijf. Op Brakkeveldweg 104 zat het taxibedrijf van Lames.

 7. Helderse Courant, onder meer 25 september 1946: Garage Bok, Brakkeveldweg 122. Zat misschien later weer ergens anders, maar kranten van minder dan 70 jaar geleden kan ik niet inzien, heeft te maken met auteursrechten.