592 – Melkslijterij Lakemond

Eigenlijk is het best jammer dat je in geen enkele Helderse wijk meer van die buurtwinkeltjes tegen komt! Ik kom zelf van de Ruyghweg en achter ons lag de Vogelwijk en vóór ons hadden we dan weer de Sluisdijkstraatbuurt. In de Vogelwijk kon je in mijn jeugdjaren makkelijk de dagelijkse boodschappen doen er waren twee slagerijen, twee brood en banket verkopers, een zuivelhandel, een drogist en wat kruidenierswinkels zoals de legendarische winkel van Schotman op de hoek Ooievaarstraat-hoek Fazantenstraat. In de Sluisdijkstraatbuurt was dat natuurlijk anders daar kon je voor alles en nog wat terecht, van de reeds genoemde winkels in de Vogelwijk vond je er in de Sluisdijkstraatbuurt een veelvoud alleen was er geen drogistrij maar wel een apotheek. Maar ook de zijstraten van de Sluisdijkstraat herbergden unieke winkels zoals de kruidenierswinkel van Bremer en de slagerij van Jaap van Twisk in de Goverstraat om maar enkele namen te noemen. En dan was er nog aan het einde van de Sluisdijkstraat naast een smalle steeg met een Anton Pieck achtige uitstraling het bloemenwinkeltje van mevrouw Koeten. Dat we in Den Helder net als in andere plaatsen een diversiteit aan buurtwinkeltjes hadden was natuurlijk geweldig, en vooral door de komst van de supermarkten zijn de meeste buurtwinkels verdwenen. Gelukkig zijn er nog wel slagerijen, groetenwinkels en broodverkopers in onze stad te vinden, maar een echte zuivelhandel waar je nog voor gortepap, rijstepap, eieren en kaas terecht kon vind je in Den Helder niet meer! En om u toch nog eens te laten genieten van zo’n ouderwetse melkwinkel toon ik u vandaag twee foto’s van de melkhandel van de firma Lakemond die gevestigd was in de Vlamingstraat.

Cees Rondèl

7 Comments on “592 – Melkslijterij Lakemond

 1. Mooi verhaal Cees, inderdaad jammer dat de nostalgie het heeft verloren van de commercie, de efficiëntie en het grote geld. Zelf kom ik nog wel graag bij de slager, de bakker en de groenteboer. Waren er vroeger tientallen, nu zijn er misschien iets meer dan twee handen vol?
  .
  Bedankt voor de mooie foto’s, ik kende ze nog niet.

 2. Kijk dit is nu waarom mensen ook niet meer praten het moet snel zonder interactie met de verkopende partij
  Gelukkig kun je nog van dit soort winkels vinden

 3. Naar mijn idee zijn de foto’s genomen ter gelegenheid van hun opening.
  Er staan.nl veel planten en bloemen met kaartjes in de zuivelwinkel.
  Ik woon vanaf 1967 in de Visbuurt en heb ook alle kleine middenstanders zien vertrekken toen de eerste supermarkt een feit was in de Vijzelstraat.Was dat niet de Konsum?
  En in de Meeuwenstraat had je ook een supermarkt genaamd Toro als ik mij niet vergis, is nu A.H.
  En nu gaan veel winkels sluiten dankzij Internet.
  En ook ik koop wel dingen via internet omdat die dan bij onze plaatselijke middenstand een stuk duurder zijn.
  Maar ik ga bijvoorbeeld niet eerst iets passen in de winkel en er dus tijd aan laten besteden door de verkoper/ster en dan op internet bestellen,want dat vindt ik geen stijl!!

 4. De Vlamingstraat liep en loopt van de Spoorstraat (vroeger tussen Grauw en het Tivoli theater) naar de Oostslootstraat. Wat ik mij van winkeltjes in de Vlamingstraat herinner is een hoedenwinkel gelijk links het 1e of 2e pandje na Grauw. Halverwege in de Vlamingstraat zat slagerij Ot of Ott? Geroemd om zijn heerlijke leverworst. Vanuit de Sluisdijkstraat heb ik vaak daar de worst moeten ophalen. De aanwezigheid van een melkslijter zegt mij niets waarschijnlijk nog van voor mijn tijd (ik ben van 1950)

 5. Zo’n bericht als dit wakkert de nostalgische gevoelens aan. Gisteren hadden we toevallig een discussie over groenteboer Van Os (waar hijzelf overigens bij was!). En inderdaad, dat is zo’n nostalgische winkel van een hardwerkende ondernemer die we moeten koesteren.

 6. Op het adres Vlamingstraat 80, nabij de vroegere Tivoli-bioscoop, hebben in een tijdsbestek van tientallen jaren enkele zuivelhandelaren hun bedrijf uitgeoefend. Eén van hen was Piet Lakemond, die ook binnen de Helderse Melkslijtervereniging actief was. Piet Lakemond werd op 27 mei 1889 in de Beemster geboren, werkte na het lager onderwijs als tuinderknecht en trad nadien in betrekking bij een zuivelfabriek. In de strenge winter van 1928-’29 vestigde hij zich als kaasmaker in Koegras. Zijn verhuizing naar de Molenstraat dateert van begin juli 1938. toen de winkel van melkslijter Jacob Makelaar (1890-1965) werd vergenomen. Makelaar woonde van 1933 tot 1938 en van 1940 tot 1952 aan de Molenstraat 70. Hij leverde o.m. verpakte levensmiddelen aan de Rijkswerf in een tijd dat het personeel aldaar nog niet over een kantine beschikte. Achter het pand aan de Molenstraat was een waterput, waarin de
  zuivelproducten koel werden gehouden. Reeds op 19 september 1940 verhuisde
  Lakemond met zijn gezin naar de Vlamingstraat 80 en keerde Jacob Makelaar in zijn oude zaak terug. Het venten gebeurde met een handkar, later met een bakfiets.
  Zijn vrouw Antje Zijp (1900-1954) hielp in de winkel en dochter Wil bezocht de verspreid wonende klanten met de bestelfiets. Sedert 16 maart 1950, toen de heropening van de gerenoveerde winkel een feit was, kon Lakemond zijn klanten een fraai betegelde en overzichtelijke zuivelzaak ontvangen. De winkel plus woonkamer waren door glas in looddeuren gescheiden en boven waren de slaapvertrekken. Tegen de muren waren schappen aangebracht en bijzonder in de smaak viel de fraaie koelcel waaruit melk kon worden geschonken, zodat de “schepperij” tot het verleden was gaan behoren. De koeling garandeerde ook verse room, boter en papsoorten; kortom de winkel was omgetoverd in een melkpaleis dat aan de hoogste eisen van hygiene voldeed. In augustus 1954 nam D.L. Gerssen het winkelbedrijf aan de Vlamingstraat over. Toentertijd waren de roestvrijstalen tanks in opkomst met melkkraan en automatische meetklok. De ingestelde melksanering hield in dat iedere melkslijter een bepaalde wijk of gedeelte daarvan kreeg toegewezen. Daar werd buiten de vakantieperiode strikt de hand aan gehouden. D.L. Gerssen verkocht in 1959 het pand aan melkhandelaar J.P. de Wit, die er tot zijn verhuizing in 1963 naar de Bierstraat hoek Molenstraat bleef. Later werd het
  eigendom van Piet van Trappen, die er een tweedehands radio- en tv-handel in
  begon. Hij verzocht op 17 april 1969 de woongelegenheid in diens perceel aan bewoning te onttrekken. De commissie voor advies en bijstand betreffende stadsontwikkeling kon zich ermee verenigen en stemde toe in de sloop van het woongedeelte.