591 – Duits eskader op de rede van Den Helder

591 – Duits eskader op de rede van Den Helder

Weet u wat het mooie van Den Helder is en dan bedoel ik qua historie dat we altijd van die verschrikkelijk goeie fotografen hebben gehad, Hans Zuidweg heeft dat al eens een paar keer terecht opgemerkt! Neem nou eens Willem Frederik Boelsums (1851 – 1917) en Mej. Anna Clasina Leijer (1860 – 1916) dat waren echt twee vakfotografen en dat bewijst ook wel het feit dat veel van hun werk is terug te vinden zowel in het Scheepvaartmuseum als in het Rijksmuseum in Amsterdam. En afgelopen zaterdag is er van de hand van Anton Haasnoot een geweldig mooi artikel verschenen in het Photohistorisch Tijdschrift over Willem Frederik Boelsums. Ongetwijfeld zult u zich afvragen hoe ik weer op deze Helderse fotografen ben gekomen, het is namelijk zo dat het afgelopen donderdag 19 juli precies 114 jaar

geleden was dat een Duits eskader Den Helder aandeed. U kunt zich voorstellen dat zo’n vlootbezoek voor de Nieuwediepers iets bijzonders moet zijn geweest! Den Helder werd bezocht door de Duitse Hochseeflotte met de pantserschepen ,,Hildebrand” (vlaggenschip) ,,Beowulf” ,,Pritkjof” ,,Odin” en nog een achttal kruisers. Op de foto die ik vandaag aan u toon zien we het Duitse eskader op het Marsdiep varen en volgens onze naspeuringen is ook deze foto gemaakt door Mej. Anna Clasina Leijer. Overigens kan ik opmerken dat er binnenkort een boek verschijnt met als titel: De Keizerlijke- en Koninklijke Marine op bezoek. Dit boek is geschreven door drs. Gert Jan Derksen en ik heb daar ook nog een kleine bijdrage aan mogen leveren.

 

Cees Rondèl

4 Comments on “591 – Duits eskader op de rede van Den Helder

  1. Weer een schitterende foto. Schepen met kolengestookte ketels op de rede. Ik zie een man met een handkar (de bakker?) misschien op weg naar het cafe/biljart op de hoek. Paard en wagen. Ook nog een schip op de voorgrond waar je alleen de mast van ziet. Ligt die in de Loodsgracht soms? Een erg leuke foto weer.

  2. Juist vandaag zie ik de melding dat er een proef wordt gedaan met de Snellius om het schip op biobrandstof te laten varen :-).
    Maar dit is een prachtplaat! Ik kan mij voorstellen dat je alleen al bij dit aanzicht onder de indruk was.