589 – Petrus en Pauluskerk

U heeft het ongetwijfeld afgelopen dinsdag wel in de Helderse Courant gelezen  maar als het aan de nieuwe coalitie van Den Helder ligt heeft de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit z’n langste tijd gehad. En dat vind ik een prima zaak, want er zijn in onze stad met goedkeuring van deze adviescommissie nogal een aantal dingen naar de filistijnen geholpen! Kijk alleen maar eens naar de Kerkgracht met die prachtige uit 1840 daterende Petrus en Paulus kerk. Ooit stonden er naast de Petrus en Paulus kerk een aantal karakteristieke kleine pandjes die echt bij een historische omgeving van een kerk thuis hoorden. Maar ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn die oude pandjes gesloopt en daarvoor in de plaats kwam er afschuwelijke nieuwbouw! Toen had die adviescommissie adequaat moeten zijn, toen hadden ze moeten adviseren om iets terug te bouwen in de stijl die past bij de omgeving. Overigens weet u dat in een van die oude pandjes die vroeger naast de Petrus en Paulus kerk stonden, koster A. (Toon) J. van der Mark woonde en daar ook een winkeltje met van die heiligen beelden had! Er is ooit een prachtig verhaal geschreven door de Vlaamse schrijver Ernest Claes (1885-1968) over de Heiligen van Sichem die eens per jaar de kerk mochten verlaten om aan de processie mee te doen. Dat verhaal kennende, was voor mij wel eens aanleiding als ik langs de winkel van van der Mark liep om tegen de heiligenbeelden die in de etalage stonden te zeggen: ,,met de eerst komende processie mogen jullie de winkel verlaten”.

 

Cees Rondèl

 

5 Comments on “589 – Petrus en Pauluskerk

 1. Dankjewel Cees, op zondag ga ik altijd eerst naar de afdeling gestoft, ik ben altijd benieuwd naar je verhalen en de prachtige foto’s.

  Groet,
  Freek

 2. Zoals met meerdere panden in onze stad modern maar foeilelijk
  Gelukkig zijn we daar met de meeste vanaf als ik het boekje stadshart doorblader

 3. Mooi stukje Cees! Ook ik heb me altijd verbaasd, dat die lelijke gebouwen daar zijn geplaatst!

 4. Tja, er is (te) veel gesloopt in de loop der tijden. Oud moest wijken voor nieuw en modern, dat vonden de meesten mooi. Alles moest functioneel zijn. Nu is retro en vintage helemaal “je van het”. Maar weer een mooie “afgestoft”, bedankt!

 5. Eens Cees, die woonhuizen ernaast zijn gewoon lelijk. Wat ook niet onvermeld mag worden is dat de Kerk van binnen prachtig .. was. Ja was, want alles wat oud was is eruit gesloopt om het om te toveren in een “vergader zaaltje”.