588 – Lichtschip ,,Haaks”

Ik denk dat ik vandaag de liefhebbers van de maritieme historie van Den Helder wel op mijn hand heb! Enige tijd geleden ben ik in het bezit gekomen van een serie foto’s die allemaal op of rond de voormalige Rijkswerf te Willemsoord zijn gemaakt en dan ook nog ruim voor 1930. Op de foto van vandaag zien we, en daar kunnen we niet omheen het uit 1890 daterende lichtschip ,,Haaks”, met daarnaast aan stuurboordzijde de sleepboot Assistent van de rederij Wijsmuller. De sleepboot Assistent was in 1901 gebouwd voor de rederij Zur Mühlen en in 1919 verkocht aan Wijsmuller. Maar de foto biedt meer unieks want links zien we Hr. Ms. Z 5 aankomen, dit op donderdag 8 februari 1917 in dienst gestelde schip was een torpedoboot van de Z 5-klasse. Hr. Ms. Z 5 heeft zich tijdens de meidagen van 1940 nog zeer verdienstelijk gemaakt bij gevechten op de Nieuwe Waterweg in Rotterdam. Op 14 mei maakte Hr. Ms. Z 5 de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. De commandant van de Z 5 luitenant-ter-zee IIIe klasse Willem van Lier werd voor zijn optreden tijdens de gevechten in Rotterdam op 16 juli 1940 door Koningin Wilhelmina in Londen benoemd tot ridder IV eerste klasse der Militaire Willemsorde. Na aankomst in het Verenigd Koninkrijk bleek dat Hr. Ms. Z 5 beschadigd was geraakt tijdens de gevechten in Rotterdam en naar Portsmouth moest voor reparatie, na deze reparatie werd de Z 5 in juni 1940 toegevoegd aan de onderzeedienst in Dundee. In mei 1943 werd de Z 5 uit dienst gesteld en overgedragen aan de Engelse marine die het weer in dienst stelden onder de naam HMS Blade. In april 1945 werd de Blade terug gegeven aan de Nederlandse marine en in oktober 1945 werd de Z 5 gesloopt in het Schotse Troon.

Cees Rondèl

2 Comments on “588 – Lichtschip ,,Haaks”

  1. Weer erg mooie foto’s, bedankt hoor! Lijken mij genomen in de buitenhaven. De Hr.Ms. Z5 ook met sleepboot assistentie, misschien op weg naar binnen?