Juli 1918

Juli 1918

JULI 1918

In juli 1918 kreeg Den Helder na vele jaren voorbereiding een muziektent in het Julianapark. Hierdoor was het mogelijk dat plaatselijke muziekkorpsen hier een concert konden geven. Het eerste concert werd verzorgd door het Stedelijk Muziekkorps. Later die dag kon er dankzij medewerking van marineautoriteiten de Stafmuziek van de Koninklijke Marine een concert gegeven worden. In feite was dit concert bedoeld als proef. Men wilde zien of het publiek zich wel behoorlijk kon gedragen tijdens een muziekuitvoering. Hierbij stond voorop of men het bewaren van orde en rust aan de politie kon overlaten.

 

Op zaterdag 20 juli 1918 opende J. Pluijlaar aan de Koningstraat-hoek Spoorstraat een lunchroom die de naam ‘Theehuis Neutraal’ kreeg. Het bevond zich in de vroegere schoenenwinkel van Koppen die, na een grondige verbouwing, voortaan een plaats was waar men gezellig kon zitten. De zaak was voorzien van een fraai buffet met nikkelen stangen waarvan de leverancier de firma Colonne uit Amsterdam was. Het bijbuffet was gevuld met wijnen, limonades, likeuren en andere alcoholische versnaperingen van de firma Van der Lee, die elders in de Spoorstraat de leverancier was. ‘Theehuis Neutraal’ had ook binnen een zekere uitstraling en  was opgesierd met schilderijen van Hollandse en Belgische schilders.

 

 

Bij slagerij Bandt in de Wilhelminastraat was vanaf 4 juli 1918 paardenvlees te koop tegen de geldende maximumprijs. ’s Morgens al vóór 06.00 uur stonden vrouwen in de rij, immers de voorraad was beperkt. De winkel was in korte tijd tjokvol en  toen men de deur wilde sluiten raakte iemand met z’n vinger tussen de deur en viel flauw. Het zou verstandiger zijn geweest om bij dergelijke vleesverkopingen een agent voor de deur te zetten. Bij collega-slager Jan Kuiper in de Oostslootstraat, in het pand van  de vroegere Centrale Keuken. maakten de klanten het helemaal bont.  Uit heel Den Helder was men hier naar toe gekomen en wie vroeger geen paardenvlees wilde eten zag men nu toch in de rij staan. Slager Kuiper kwam echter niet opdagen. Hierop begaf men zich naar zijn huis in de Kuiperdwarsstraat. Maar daar aangekomen bleken de luiken nog gesloten te zijn  en de deur zat op slot. Ook hier krioelden het van mensen. Een bakkersknecht van broodfabriek ‘De Volharding’  keek vol verwondering toe hoe de mensen tekeer gingen. Ze deden er alles aan, in de tijd van schaarste, om aan een vlees te komen. Op zeker moment kwam de slager uit zijn bed en met ongekamde haren vertelde hij de menigte dat alle vlees die hij besteld had, al op was!

Marinus Vermooten

 

 

1 Comment on “Juli 1918

  1. Wat leuk dat je hier schrijft Marinus, heerlijk om te lezen. Alsof we erbij zijn, al is het 100 jaar geleden.