587 – Bombardement Spoorstraat

587 – Bombardement Spoorstraat

In de nacht van 24 op 25 juni 1940 vandaag dus 78 jaar geleden vond er op onze stad een verschrikkelijk bombardement plaats, en door de gevolgen daarvan en alles wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog nog meer vernielt is in Den Helder, zitten we nog steeds in een fase van wederopbouw! Vandaag toon ik u een paar foto’s van de uitwerking van dat bombardement op de Spoorstraat en om precies te zijn van Hotel Café Restaurant ,,De Toelast” van uitbater de heer D.W. Dallinga! En als je zo naar de foto’s kijkt van wat er is over gebleven van Hotel Café Restaurant ,,De Toelast” en de winkel van toenmalig grutter de Gruyter is dat verschrikkelijk weinig. En toch is er een klein stukje van het vermaarde Hotel Café Restaurant ,,De Toelast” bewaard gebleven en dat is namelijk de eerste steen die gelegd is op woensdag 15 december 1909 door P. Pluilaar.

 

Cees Rondèl

 

Den Helder in puin een vergeten geschiedenis?

 

5 Comments on “587 – Bombardement Spoorstraat

  1. Ik heb het bewust megemaakt en ik heb er wat herinnering aan, maar het zijn de herinneringen van een kind van 6, met achteraf nogal wat vraagtekens.
    Mijn vader had van zware rollen cocosloper e.d. (handelde daarin, Sluisdijkstraat) in zijn winkel een soort beschermde ruimte gemaakt. Ik was uit bed gehaald en daar tussen die rollen kleedde mijn moeder mij aan. Ik herinner me niet dat er op dat moment oorlogsgeweld hoorbaar was. Blijkbaar was er wel iets gebeurd en om één of andere reden (???) werd er méér verwacht.
    We gingen de straat op. Of er bij dat lopen op straat oorlogsgeweld merkbaar was herinner ik me niet. We kwamen in een soort (kleine ?) loods of schuur of garage terecht met een grote deur, die open stond en waar meer mensen stonden. Later hoorde ik dat dat in de Reigerstraat of daar in de buurt moet zijn geweest en dat het achteraf gezien niet zo´n veilige plek was, omdat er vaten benzine stonden opgeslagen. Ik meen me te herinneren dat ik daar hoorde roepen “ze komen terug”! Vooral de rode gloed in de lucht door de branden in de verte, die ik daar zag, is me bijgebleven.
    Er is lang twijfel geweest over wie het bombardement heeft uitgevoerd. Het praatje ging dat het Duitse vliegtuigen waren en dat die van de Kooy kwamen. Het schijnt vast te staan dat het de Engelsen waren.

  2. Mijn vader lag in juni 1940 nog als militair in het ziekenhuis. Mijn moeder was op de dag van het bombardement met mij alleen thuis en zag het na de luchtaanval niet meer zitten. IJlings ging het naar het station op weg naar mijn opa in Nijkerk. Van de tocht door de Keizerstraat herinner ik me nog de smeulende etalagepoppen in de modezaak op de hoek van de Vosstraat. Een van de panden, die gelijk met de Gruyter in de Spoorstraat getroffen waren.