580 – Gasstraat

Mijn vader zei altijd, dat de mooiste foto’s van Den Helder die foto’s zijn die jij en ik met onze eigen camera hebben gemaakt en dat is ook zo! En voor vandaag heb ik dan ook gekozen voor een afbeelding die door een onbekende fotograaf is gemaakt van de Gasstraat zo eind jaren zestig van de vorige eeuw. En hier kun je best van spreken dat de fotograaf iets unieks heeft vast gelegd wat nooit op een ansichtkaart zou verschijnen. Kijk alleen maar eens naar dat pakhuis waar die dame voor het raam staat te gluren, daar had Joop Hoogsteder een uitdragerij onder de naam ,,Helders Waterlooplein” overigens was Joop z’n handel begonnen in de voormalige groentewinkel van Planjé in de Sluisdijkstraat. Ik zal bij Joop wat af gestruind hebben, het grootste deel van mijn verzameling De Prins der Geïllustreerde Bladen komt bij hem vandaan. Naast de uitdragerij van Joop, woonde Jan Zwagerman in de volksmond ook Jan Kat genoemd. Vervolgens zien we een pakhuis met gigantisch veel houten balken voor de deur uitgestald dat was van het Helderse sloopbedrijf van Ben de Vries. Bij Ben kon je nog wel eens een paar centen verdienen, door het spijkervrij maken van houten balken. Maar ook het befaamde café ’t Stuurrad hoek Gasstraat – Oranjestraat zien we op deze foto afgebeeld. Kortom dit is nou echt zo’n afbeelding waar ik urenlang naar kan kijken en daarbij herinneringen ophalen.

 

Cees Rondèl

6 Comments on “580 – Gasstraat

 1. Wat mij meer en meer opvalt is dat je vroeger veel meer handel en bedrijvigheid had in dit soort straatjes
  Toch weer een mooie foto uit een verleden toen men nog tijd nam voor de gewone dingen

 2. Ook Dirk Leen de fietsenmaker zat daar toch,Cees?
  Ik heb daar in 1967-68 nog een paar lage Noren gekocht bij Dirk spiksplinternieuw in de doos voor Fl 2.50.!!! Moet ze nog ergens op zolder hebben liggen.
  Ook was Dirk waarschijnlijk 1 van de goedkoopste fietsenmakers in Den Helder.
  Maar als je hem moest hebben was hij bijna altijd te vinden in zijn duivenhokken.
  Over de bijnaam van Jan Zwagerman.Dit heb ik dus van horen zeggen, jaren terug.Niet zelf meegemaakt.
  Jan had zijn fiets geparkeerd voor de kroeg van kop Visser (café Het Hoekje) en had zijn vers gerookte paling in de fietstas laten zitten.Toen hebben een paar visserlui die paling eruit gehaald en daarvoor in de plaats een dooie kat in krantenpapier in zijn fietstas gestopt.
  Nou het vervolg kunnen je wel raden denk ik toen Jan thuis kwam.Vandaar dus de naam JAN KAT.

 3. Gek eigenlijk, het is een rommelig straatje waar gewerkt wordt. Dat is duidelijk te zien. Nu straalt het nostalgie uit. In de tegenwoordige tijd echter zou handhaving al op de stoep staan om te sommeren de boel op te ruimen.

 4. Pakhuis was geruime tijd van kolenhandel Plaatsman, maar er valt heel wat meer over de nering Gasstraat te schrijven. heb er zelf van 1951-1959 gewoond maar dan moet ik er een halve middag voor gaan zitten en dan worden het gauw een aantal A viertjes. Over het café De Stuurrad komt wellicht komende dinsdag tijdens de beameravond komen wellicht wel herinneringen aan voorbij. Daar heeft zich heel veel afgespeeld (Kolster, De Haas, Geervliet, De Ruyter, Polet, Van der Meijen). Ik heb die ooit in de periode 1982-1900 afzonderlijk geïnterviewd. Het echtpaar De Ruiter woonde overigens later in Beverwijk en hij was ook een bekend wielrenner, mevrouw Kolster-De Haas kon prachtige verhalen over haar café Het Stuurrad vertellen. Ze trad in de jaren zeventig op als zangeres (winnares bejaardenvocalisten ) voor de KRO. Ze had een geweldige stem. Heb over dit café in totaal vijf radioprogramma’s gemaakt, staan nog op mijn plm. 2000 cd’s Helderse interviews. .Leuke anekdote. Toen ik van mijn ouders op mij tiende een kinderfiets kreeg maar nog heel onwennig dit bestuurde reed ik ongewild al slingerend het portaal van het café van Henk de Haas (Stuurrad) binnen. Niet wetende dat ik er in de jaren zeventig toen bij het echtpaar Van der Meijden minder slingerend de café deur verliet. Overigens met Hannie van der Meijden moet ik eigenlijk ook nog een interview opnemen. Zij en haar man Jan waren de laatste van dit café. Helaas verdwenen.