578 – Havenkantoor

Vandaag lijkt het mij een goed idee om de binnenstad van Den Helder even vaarwel te zeggen, en omdat ons mooi weer is belooft voor het weekend zoeken we het water maar eens op. Nou kunnen we natuurlijk als het om water gaat vele kanten op, je kunt naar het strand of naar de Helderse zeedijk maar ik heb gekozen om in de omgeving van het havenkantoor te blijven dan kun je altijd nog voor een verkoeling naar Lands End! Het haven coördinatiecentrum wat nu op het Harssenseiland staat werd op 12 juli 2011 in gebruik genomen maar de voorganger daarvan dateerde als ik mij niet vergis van 1961. Het eerste havenkantoor op het Harssens schiereiland was qua bouwwerk net een soort taart waarbij het bovenste kaarsje ontbrak. Het was gebouwd op een betonnen affuit van het voormalige op 10 februari 1886 in gebruik genomen Fort Harssens, het Fort had oorspronkelijk ter verdediging twee pantserkoepels met elk twee kanonnen van 30.5 cm. Dat het oude havenkantoor een aparte uitstraling had bewijzen wel de twee foto’s die ik u vandaag laat zien, op de eerste foto zien we het gebouw gefotografeerd uit de richting van de voormalige aanlegsteiger van de TESO. Maar de tweede foto levert ons een geweldig mooi sfeerbeeld op van een havenkantoor dat in de nachtelijke uren volledig is versierd met illuminatieverlichting!

Cees Rondèl

6 Comments on “578 – Havenkantoor

  1. Heerlijk weer mooie foto’s van ons oude haven kantoor

    • Is er een houtdeskundige in de zaal die ons kan vertellen van wat voor soort hout zulke steigers zijn gemaakt? Ik dacht pokhout, maar na wat ik op internet over pokhout heb gelezen twijfel ik.

  2. Het is inderdaad triest om te zien dat zo’n jaren oude steiger (deze foto’s bewijzen het) niet gerepareerd wordt. Terwijl erg duidelijk is hoe de schade is ontstaan.