577 – Strang

Als ik terug kijk op mijn jeugd kan ik met trots zeggen dat ik ben opgegroeid met muziek, bij ons thuis stond altijd de radio aan. Mijn moeder had al vanuit haar jeugd een grote voorliefde voor de radioprogramma’s van de BBC en in haar tijd was dat met orkesten als die van Bert Ambrose, Roy Fox en Henry Hall etc. natuurlijk geweldig. Jaren later werd er ook gretig geluisterd naar de Engelstalige piratenzenders Radio Caroline en Capital Radio. En zo gebeurde het natuurlijk ook vaak dat als er een nieuw plaatje uitkwam je weer naar de platenzaak toe moest om het betreffende singeltje aan te schaffen! Ik weet nog goed dat er op zondag 1 maart 1964 in het televisie programma ‘Voor de vuist weg’ van Willem ‘O’ Duys een optreden was van Salvatore Adamo en zijn hele familie en in dat programma zong Adamo het nummer Vous Permettez Monsieur. De volgende dag togen mijn vader en ik naar de platenwinkel van Jan Strang aan het begin van de Spoorstraat om het nieuwste plaatje van Adamo te kopen! Het is gek maar in gedachten kan ik nog zo rondlopen in de platenwinkel van Strang, overigens heeft George Blok z’n eerste muzikale noten geleerd bij de firma Strang alvorens hij voor zich zelf is begonnen. En nog steeds ben ik een groot muziekliefhebber, waarbij ook ik net als mijn moeder een voorliefde heb voor de radioprogramma’s van BBC radio 2 op vrijdagavond en zondag de gehele dag.

 

Cees Rondél

Cor en Jan Strang in hun platenzaak in de Spoorstraat.

12 Comments on “577 – Strang

 1. Nu we het over luisteren naar de radio hebben even wat uit mijn jeugd.
  Wij hadden tot en met de watersnoodramp van 1953 geen radio.
  Totdat mijn opa bij ons kwam vertellen op die dag dat er een erge ramp was gebeurd in Zeeland.
  Toen pas kregen wij enkele weken erna ook radio via de draadomroep.Die had 4 zenders.
  Maar… er werd bij ons UITSLUITEND naar de KRO geluisterd want de rest deugde niet volgens mijn ouders.Ook de berichten voor land en tuinbouw werden met grote aandacht gevolgd.
  Kennen jullie deze gezegdes nog? VARA=Van Armoede Rammelt Alles. En AVRO=Ach VARA redt ons.Het was in die tijd nog een heftige strijd tussen de omroepzuilen!

 2. Prachtig weer Cees, een van de eerste dingen die ik doe op zondagochtend, even kijken bij Afgestoft.
  .
  Help me even… Waar kijk ik naar op de eerst foto, waar bevindt zich dat winkeltje thans? Kijk ik naar het oude V&D/Klerq pand daar op de hoek en is het grote pand naast Strang bewoond door de Tuinen? Dan is het pand van Strang nu bewoond door Bart Smit?

 3. Heerlijk wakker worden weer met een goed stuk en mooie foto’s

 4. De heer Joh. Strang was op muziekgebied heel wat meer dan alleen een verkoper van gramofoonplaten.
  In de jaren ´30 was hij gevestigd in de Koningdwarsstraat, had een handel in orgels en piano´s. Adverteerde: “repareren, verhuren, vervoeren. Bespeelde instrumenten worden grondig nagezien en tegen spotprijzen verkocht”. Dat hij ook pianostemmer was stond er niet bij, maar dat zal wel vanzelfsprekend zijn geweest.
  Het winkelpand Julianaplein 7 werd betrokken in 1940. Was toen voornamelijk een handel in muziekinstrumenten, verkocht ook bladmuziek. Gramofoonplaten werden toen nog niet genoemd.
  Strang gaf ook les in het bespelen van diverse instrumenten (gratis proefles).
  Heeft in Den Helder Klavarskribo geïntroduceerd. Klavarskribo is een manier om muziek te noteren op een manier die makkelijker zou moeten zijn dan het gebruikelijke notenschrift. Bestaat uit een soort tekening van het pianoklavier met daarop gemarkeerd welke toetsen moeten worden aangeslagen. Maar de muzieklessen hoefden per se niet in Klavarskribo.

  • Wat leuk dat je dat noemt!

   Klaverskribo was dermate eenvoudig dat ik het mijzelf heb aangeleerd, destijds ging dat nog best heel aardig. Ik kon mij er aardig mee redden achter ons elektrische harmonium. Het is nog steeds actueel: https://twitter.com/klavarskribo

   Over mijn eerdere reactie: In de ramen zie ik het spiegelbeeld van Bellevue, dus is tevens duidelijk waar Strang was gevestigd.

  • Kleine correctie Hans, Julianaplein moet zijn Julianapark. Trouwens weet iemand in welk jaar dit stukje Julianapark gewijzigd is in Spoorstraat?

    • Hartelijk dank Emin Pasha ik zal het jaartal in de annalen verwerken!

    • Bedankt HZdwg. Dat uit die begintijd wist ik allemaal niet van mijn oom, de broer van mijn vader. Overigens kon hij piano’s stemmen uitsluitend op zijn gehoor. Dat was zijn vak voordat hij met de winkel begon.
     Barend Strang