576 – Dijkje

Hoe wonderlijk kan iets in het leven lopen, afgelopen donderdag hadden we in de Doopsgezinde kerk aan de Kerkgracht de voorvertoning van de ,,Andere Tijden” uitzending over Den Helder tijdens de Tweede Wereldoorlog en waar u gisterenavond naar kon kijken op t.v. Naar aanleiding van de ,,Andere Tijden” uitzending stond er in de VPRO gids van deze week een geweldig mooi interview met ons bestuurslid Ramon Boomstra en door dat interview zijn er een hoop positieve reacties bij onze stichting binnen gekomen met uiteen lopende vragen. Een daarvan was of we weer eens een afbeelding van de voormalige Ouwe Helder in de rubriek konden plaatsen en aan dat verzoek voldoen we graag! Vandaag toon ik u een afbeelding van ’t Dijkje, op dit moment is er nog slechts een kleine groep Nieuwdiepers over die nog daadwerkelijk dit deel van voormalige Ouwe Helder hebben meegemaakt. De afbeelding die u hier ziet is vermoedelijk wel op een heel stil moment genomen want we zien alleen een vader met z’n dochter aan het handje. Maar het zijn ook de bomen die het ‘m doen met hun door de noordwester naar het oosten gebogen kruinen. Het is echt vakwerk geweest wat de fotograaf, in een ver verleden dat al heel ver achter ons ligt, heeft vervaardigd, en wat u hier ziet afgebeeld. Deze fotografische beelden of het nu ansichten of echte foto’s zijn zorgen er in ieder geval voor dat we nog tot in lengte van dagen, zij het op papier, kunnen genieten van de vooroorlogse Ouwe Helder.

 

Cees Rondel

4 Comments on “576 – Dijkje

 1. Heerlijk foto weer en wat was het genieten gisteren op tv weer een stukje meer info over den helder gekregen

 2. Met veel interesse gekeken gisteravond naar “Andere tijden”. Persoonlijk vind ik het jammer dat de afbraak t.b.v. The Atlantic Wall in het stuk niet belicht werd. Ook de afbraak heeft naast de bombardementen voor erg veel leed gezorgd!

  • In het interview waar Cees aan refereert wordt veel aandacht besteed aan die afbraak. Opmerkelijk dat mijn moeder (88 jaar) hetzelfde aangaf. Maar er was eenvoudigweg geen tijd meer om dat in de documentaire te verwerken. Zoals ik ook van geïnterviewde Piet Beers begreep had hij zoveel meer verteld dan wat we op TV konden terugzien.
   De documentaire leidde (in mijn geval) in ieder geval tot veel stof tot napraten met mijn moeder die nog exact de namen van de slachtoffers weet van de bommen die op de singel vielen; “Er kwam een man in een dames regenjas met hun baby aangelopen. Tante Cor is dood vertelde hij. Later bleek ome Henk gewond aan zijn voet”.
   Vele jaren later waren wij samen bij de uitvaart van ome Henk (ik laat de achternaam om privacy even achterwege). Zoals altijd is er dan een “clubje” ouderen die herinneringen ophaalt. Mijn moeder vertelde bovenstaand verhaal aan een oudere heer die stomverbaasd was. Hij zei; “mevrouw, die man met die baby, dat was ik! En dat U dat nog weet dat ik een dames regenjas droeg? In de haast om naar de schuilkelder te rennen pakte ik de eerste de beste jas van de kapstok. Het was de regenjas van mijn zus ….”.

   • Van de vrouw van een van de plaatseljke tandartsen (Geesje heette ze, geloof ik), werd verteld dat ze tijdens een bombardement werd gezien met een juspan bij wijze van helm op haar hoofd.