575 – Polderweg

Aan de Polderweg zijn ze volgens mij al weer enige maanden bezig met wegwerkzaamheden, en dat kan nooit kwaad, zo’n weg knapt er altijd weer van op! Daarom is het misschien wel een goed idee om vandaag een foto te plaatsen van de huidige wegwerkzaamheden en een afbeelding van de Polderweg uit vervlogen tijden waarop ook de watertoren te zien is. Eenzaam en alleen stond hij daar, de watertoren omringt door wat volkstuintjes die voor het merendeel verzorgd werden in die tijd door Helderse spoorkezen! Stil en verlaten ligt daar dan de Polderweg: een pad dat al rond 1650 genoemd wordt en dat mede leidde naar een knooppunt van vijf wegen dat ongeveer ter hoogte van de watertoren gelegen was. Met een beetje fantasie is er nog iets van terug te vinden. Gelukkig is een ander, minder opvallend torentje bewaard gebleven dat ook hier in beeld is gebracht. Laten we er maar goed zuinig op zijn want voor dat je het weet vindt Zeestad dat het niet meer in ons heden daagse straatbeeld thuis hoort en breken ze het af. Naast de eentonige rij van “volkshuisvestingwoninkjes” zijn er ook nog een paar boompjes vereeuwigd die eens deel uitmaakten van het erf van de boerderij waar in de kinderjaren van mijn vader, zo vertelde hij altijd, de mysterieuze “Ootje Kraakman” woonde. Dat we hier kijken naar een mooie oude ansichtkaart moge duidelijk zijn, echt een afbeelding die thuis hoort in een poëziealbum.

Cees Rondèl

6 Comments on “575 – Polderweg

  1. Weer een erg leuk stukje. Alleen ken ik het woord “spoorkees” niet, geen idee wat er mee wordt bedoeld. Heb al gezocht op internet maar kan het niet vinden.

  2. Heerlijk weer om deze zondag te lezen met een mooie foto van vervlogen tijden
    En in contrast naar het heden

  3. Getverderie! Als je kijkt naar die zouteloze hoogbouw die er nu in twee rijen dik staat (het oude ziekenhuis uitgezonderd). Jammer, maar goed. Het voldoet aan een behoefte.