572 – De Juttersmarkt

572 – De Juttersmarkt

Ik heb van verschillende bronnen vernomen dat men het ontzettend waardeerde dat ik de afgelopen 3 weken eens aandacht heb besteed aan de oude Keizerstraat, en vandaag doen we dat voor de laatste keer met een onderwerp dat al sinds Gods geboorte ieder jaar weer terug komt in Den Helder namelijk de Juttersmarkt! En weet u wat geschiedkundig zo interessant aan de Juttersmarkt is (met dank aan Marinus Vermooten) dat het dit jaar 65 jaar geleden is dat de eerste Juttersmarkt op dinsdag 2 juni 1953 van start ging. Om u een indruk te geven van de Juttersmarkt laat ik u als eerste een ongedateerde afbeelding van de Keizerstraat zien die mijns inziens is gemaakt rond 1958 – 1959 omdat je kunt zien dat de eerste sloopwerkzaamheden voor de doorbraak gestalte hebben gekregen. Maar los daarvan is het een geweldig mooie foto zelfs een matroos van de Koninklijke Marine heeft tijd vrijgemaakt om de markt te bezoeken! Persoonlijk vind ik de tweede foto die gemaakt is op dinsdag 9 juli 1969 nog het meest tot de verbeelding spreken. Buiten de wolkbreuk die waarschijnlijk even tevoren de Keizerstraat heeft blank gezet, zien we een keur aan reclame borden van winkels die inmiddels alweer ver tot het verleden behoren. Om maar eens een paar namen te noemen; chinees restaurant Hong Kong, café ome Dorus, het café van Van Leeuwen, slijterij Dito en de platenwinkel van George Blok.

Cees Rondèl

10 Comments on “572 – De Juttersmarkt

 1. Wat mooi weer om iets te zien wat typisch helders is Al ben ik zelf geen liefhebber van geslenter door de stad
  Echter een terras met deze dagen ben ik voor te poren mensen kijken
  Verheug me weer op de beamer avond a.s dinsdag

 2. Schiet mij zomaar in mijn gedachten; “Wat Kan kan, kan Kan alleen”. 🙂

   • Klopt Nachtburgemeester! Zijn horloge/klokkenmaker was volgens mij van Dam? En ik denk dat juwelier Kan later van Rijswijk is geworden. Maar verbeter mij aub als het niet juist is.

  • Kan was een Amsterdamse juwelierszaak, het staat me bij dat die Beemsterboer heeft overgenomen.

 3. Interessant van die eerste foto is ook dat die een kijkje geeft in iets waar het winkelend publiek weinig van zag: boven die winkels in de Keizerstraat, net zoals in de Spoorstraat en de Koningstraat, zat nog een heel wereldje apart. Die winkelstraten waren ook woonstraten, want veel winkeliers woonden boven hun winkel. En uit de foto valt op te maken dat veel van die bovenwoners en hun overburen bij elkaar naar binnen konden kijken en dat gordijntjes moesten voorkomen dat ze te veel van elkaar zagen.

  • En waar kwamen de gordijntjes vandaan? 🙂
   Leuk om te lezen Hans dat je “er weer bij bent”!

   • Bedankt, Bodelo, door een gebroken arm en vooral het daarmee gepaard gaande ongemak even wat minder actief.
    Die gordijntjes zullen wel van Klerreco zijn geweest, want of KSK-winkeliers ook in de Sluisdijkstraat kochten weet ik niet. In elk geval mocht mijn moeder van mijn vader (fanatieke Sluisdijkstraat-winkelier) geen dingen in de KSK kopen als ze ook in de Sluisdjkstraat werden verkocht.