570 – Beatrixstraat

Ik kan mij best voorstellen dat men het op zondag heerlijk vindt om naar deze rubriek te kijken, en de bezoekers aantallen op onze website liegen er ook niet om en dat is voor een organisatie als de onze een prima opsteker! Overigens bestaat deze rubriek in digitale vorm bijna 11 jaar het is maar dat u het weet. Voor vandaag heb ik eens gekozen voor een stukje stadsvernieuwing waarin de sporen van het verleden nog duidelijk zichtbaar zijn. Op de foto zien we de nieuwe Beatrixstraat op 30 november 1967, dus dik vijftig jaar geleden en het enige wat nog herkenbaar is, is het stadscafé Flow en voor de wat ouderen onder ons vroeger was dit café-restaurant de Keizerskroon. Daarnaast wordt ons op de afbeelding een geweldig mooie blik gegund op de winkel van Zoetelief, heerlijk was het altijd om daar te winkelen want je kon er ook voor van alles en nog wat terecht, er heeft zelfs nog enkele jaren een supermarkt ook bij ingezeten. Toch is het wel eens jammer dat dit soort echte Helderse winkels geen deel meer uitmaken van onze binnenstad, ja ik weet ook wel dat je de vernieuwing niet kunt tegenhouden! Naast Zoetelief komen we een oude bekende tegen namelijk de juwelierszaak van Emmy van de Witte. En als we dan onze weg vervolgen passeren we de oude apotheek van D.W. de Bas, en de voormalige slagerij van Cor Koomen. En helemaal aan het einde van deze nostalgische foto zien we aan de kop van de Weststraat nog de woning van dokter Hoffmans. Daar tegenover, om in maritieme sferen van Den Helder te blijven zien we een lichtschip dat een dokbeurt krijgt in een van de drijvende dokken van de voormalige Rijkswerf.

Cees Rondèl

6 Comments on “570 – Beatrixstraat

 1. Vraagje:
  Was de man/partner van mevr Emmy van de Witte niet de persoon die wekelijks in het Helders weekblad zijn gal spuugde richting gemeentebestuur en raad??
  Weer een pracht foto!

  • Bbeste Anton Emmy van de Witte was getrouwd met Arie de Wilde, hij schreef in het weekblad Nieuws onder de Lange Jaap.

 2. Wat een heerlijke foto weer zo ook op deze foto zie je hoe het in rap tempo is veranderd
  Over het stadscafe heb ik nog wel een toevoeging dit pand heeft ook nog de Troubadour geheten en werd daarna opgevolgd door de Keizerskroon
  Kortom heerlijk wakker worden weer

 3. Voordat v.d Witte het pand betrok zat mijn kapper van El erin. V.d. Witte heeft in het nu verbrede stuk gezeten richting sigaren/sigarettenzaak KVIII van v. Loo.