569 – Drogisterij de Ridder Meijer

569 – Drogisterij de Ridder Meijer

Eigenlijk is het toch geweldig beste mensen dat we inwoners van Den Helder zijn! Want daarom zijn we ook deelgenoot van een aantal personen die in het verleden iets gepresteerd hebben waar we heden ten dage nog steeds profijt van hebben omdat we het misschien nog dagelijks gebruiken. Om een voorbeeld te geven waar ik het over heb, op 5 december 1878 werd in Dodewaard geboren Andries Mijnhardt, op zijn vijftiende jaar nam hij dienst bij de Koninklijke Marine. In 1904 behaalde hij op 26 jarige leeftijd het diploma van apothekersassistent, en in 1905 werd hij benoemd tot assistent-apotheker in de marineapotheek van het Marine hospitaal. In 1907 startte hij een drogisterij aan de Kanaalweg 147, waar hij naast de winkelverkoop begon met het produceren van producten zoals ‘Mijnhardts’ Eiwitstaal en Purol! Dit laatste, Purol, kennen we natuurlijk allemaal maar het kent dus z’n oorsprong in Den Helder! Op farmaceutisch gebied zijn we in Den Helder altijd heel sterk geweest, zo kende bijna iedereen in Den Helder wel de bekende de Ridderzalf wat in zo’n kenmerkend rond blikje zat. Jarenlang werd deze zalf door drogisterij M. De Ridder Meijer aan de Spoorstraat 100 vervaardigd en verkocht (op de foto zien we het echtpaar Borsch en hun dochter). Ook toen deze drogisterij overgenomen werd door het echtpaar Borsch ging de verkoop van Ridderzalf gewoon door. In 1970 verhuisde drogisterij Borsch van de Spoorstraat naar het nieuw gebouwde winkelcentrum in ,,De Schooten”, op dinsdag 21 april werd de nieuwe drogisterij geopend en ook in deze nieuwe drogisterij werd de zo voor Helderse begrippen bekende Ridderzalf verkocht.

 

Cees Rondel

3 Comments on “569 – Drogisterij de Ridder Meijer

 1. Even een persoonlijke anekdote.
  Ik had als kind veel last van wintervoeten en dat was echt niet leuk,je werd gek van de jeuk en na het krabben kwamen de kloofjes in je voeten.
  Totdat mijn opa met een vertelde dat er een paardenmiddel was waardoor je er nooit meer last van zou hebben.
  Het paardenmiddel:
  Men neme van 4 of 5 ochtenden de urine van jezelf meng dat met een klein beetje varkensdrek, ga daar met je voeten een half uur in staan en daarna plm 4 uur de voeten niet wassen!
  Nooit geen wintervoeten meer gehad!!!
  Varkensdrek genoeg voorhanden hij,opa dus had een paar varkens.
  Zo ken ik nog wel wat boerenwijsheid betreffende de gezondheid.

 2. Nou ja, wat leuk zeg. Purol vind zijn oorsprong in Den Helder. Een leuk weetje.