568 – Westplein

Het bewijst toch weer dat er nog genoeg historisch materiaal over Den Helder onder de mensen zit, want onlangs kreeg ik een bijzonder mapje met een paar oude negatieven aangeboden en die hebben we gelijk afgedrukt en dat leverde dan weer dit resultaat op wat ik u vandaag laat zien! We zien het vroegere Westplein en daar is volgens mij een soort militaire parade bezig, ik vermoed dat het ter ere is van de verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus alleen welk jaar het is blijft natuurlijk gissen. In 1935 werd het Westplein omgedoopt in Helden der Zeeplein. Wat meteen al op valt aan deze foto is dat men het met het weer bijzonder heeft getroffen. Dit is nou echt een geweldig mooie foto van een stukje Helders verleden, ik blijf er bij dat het dood triest is dat anderen moesten bepalen dat dit stadsdeel moest verdwijnen! Maar dat we hier te maken hebben met een unieke afbeelding dat spreekt voor zich, sterker nog er staan zelfs mensen vanaf het dak van de Nederlandse Hervormde kerk aan het Westplein naar het spektakel te kijken. Misschien werden er vanaf het dak van de kerk wel opnamen gemaakt voor het Polygoonjournaal, dat kwam in Den Helder regelmatig voor!

 

Cees Rondèl

9 Comments on “568 – Westplein

 1. Leidsch Dagblad | 4 juni 1935 | pagina 2 – Historische Kranten …

  IJmuider Courant | 1935 | 5 juni 1935 | pagina 7
  Zou dit zou het ook kunnen zijn,Wilhelmina bezoekt Den Helder om 2 monumenten te onthullen???
  Zie de kranten artikelen.

   • Beste Anton en Hotmail2,

    Het moment voor zeeridders en Prins Hendrik zijn nog niet eens geplaatst op deze foto. Het lijkt mij dan ook zeer onwaarschijnlijk dat HRMS Koningin Wilhelmina deze nu al komt onthullen.

    De foto is zeker van van voor 1935, gezien de monumenten in juni 1935 zijn onthuld en de aanplanting afwijkt of ontbreekt als ik deze vergelijk met foto’s van het plein uit 1935. Maar ook zeker na 1933 gezien hier op deze foto al de (vernieuwde) straat verlichting is aangebracht.

    Wellicht kunnen jullie met deze informatie weer eens in de oude kranten duiken, ik ben benieuwd!

    • LVZ, sorry maar er is niets anders van te maken. Het feit dat je de monumenten niet ziet is niet leidend die staan net niet op deze prent. Wel kan je de info uit de krant halen van 4 juni 1935. Duizenden mensen waren er op de been. de AVRO staat op het dak.

     • Beste Hotmail 2,

      Precies je zegt het zelf! De monumenten staan niet op deze prent, en wij hebben ze niet weg gegumd of iets dergelijks 🙂 Het is hiermee onwaarschijnlijk dat ze monumenten onthullen. Tevens als we in zoemen op de foto staan er drie mensen op het dak van de kerk, zonder enige vorm van apparatuur. Vermoedelijk is dit een parade te ere van de verjaardag van de koningin.

 2. Kijk dat is nu wat ik bedoel stukje bij beetje komt er steeds wat boven drijven
  Waar zelfs Cees het bestaan niet van wist
  Dinsdag weer een fijne beamer avond met beeld en commentaar van een gastspreker

 3. Eigenlijk verdient deze schitterende foto een stuk tekst welke aangeeft ter ere van wat er op dat moment gaande is. Was het Wilhelmina die naar Den Helder was gekomen om een tweetal monumenten te onthullen? Vraag is dan welke twee monumenten? Gaat het om de beeltenis van Prins Hendrik op de kop van het plantsoen als beschermheer van het reddingswezen? Het monument met carillon is op de foto nog niet aanwezig, maar ik heb foto’s gezien waarop het silhouet van het monument met latten en touwwerk wordt aangegeven. Het borstbeeld van Dorus Rijkers is ooit onthult op een een plaats tegen de dijk aan?! Vragen ten over, ben zeer benieuwd wie het juiste antwoord gaat geven als het ooit gegeven gaat worden!