567 – zaterdagmarkt Julianaplein

567 – zaterdagmarkt Julianaplein

Afgelopen week, ik weet niet hoe het kwam, zaten we met wat oude vrienden lekker te ouwehoeren over ditjes en datjes maar uiteindelijk kregen we het over de zaterdagmarkt in de Molenstraat! Als je de markt al op kwam zo ter hoogte van de Tivoli bioscoop stond er altijd een marktkoopman al schreeuwend uit een vrachtwagen planten te verkopen, hij liet allerlei planten zien die de kopers mochten bekijken en als het volgens de klant niets was ging de plant weer terug in de vrachtwagen. Mijn moeder vond dat geweldig want ze was altijd gefocust op cyclamen en daardoor had ze op de markt de bijnaam het cyclamen vrouwtje gekregen. Voor mijn gevoel was het ook met recht een markt waar je ook voor van alles en nog wat terecht kon, zeg maar van Jan Purmer met z’n kaashandel tot visboer Henk Jacobs en alles wat er tussen zat. In 1971 verhuisde de zaterdagmarkt van de Molenstraat naar het Bernhardplein en daar zat het jarenlang ingeklemd tussen het bejaardentehuis Goede Ree en de Schouwburg van Den Helder zoals u op de foto van vandaag kunt zien. Overigens gunt de foto van vandaag ons een blik op een aantal gebouwen die inmiddels alweer tot het verleden behoren. Zo zien we rechts van de Schouwburg tussen de bomen door kijkend nog een glimp van Hotel Bellevue, en ter rechterzijde zien we het vorig jaar gesloopte VBZ gebouw. Alleen de voormalige woning van tandarts Schreuder thans het kantoor van de Helderse Courant staat er nog steeds als een rots in de branding!

Cees Rondèl

 

3 Comments on “567 – zaterdagmarkt Julianaplein

  1. Wat een mooi plaatje weer van een markt die nog een markt was
    En gelukkig zien we regelmatig Hoe onze stad was met alle gebouwen die reeds gesloopt zijn

  2. Ja de markt in de Molenstraat. Hij begon op de hoek met de Bierstraat en liep helemaal door tot waar de Oostslootstraat begon en dan aan weerszijden kramen. Bij de slagerij voor zat een vishandelaar zittend op een leeg kistje zijn handel aan te bieden. Mijn vader kocht hier steevast elke zaterdag 2 makrelen. Bij een fruithandelaar vlak voor de knik in de Molenstraat mocht ik onder de kraam het vloeipapier waar de sinaasappels in verpakt waren geweest bij elkaar zoeken. Thuis werd dit vloeipapier dan voorzichtig uit elkaar gehaald en glad gestreken. Daarna werd het papier opgelegd in zware boeken zodat na verloop van tijd de sinaasappelmerken er kreukvrij uitkwamen te zien. Zij waren vaak schitterend van kleur maar door vele verhuizingen ben ik ze helaas kwijtgeraakt.

  3. Toen er nog geen Action bestond, toen de markt nog echt de markt was (zoals de Nachtburgemeester ook schrijft). Op de voorgrond de groenten wagen van Jan Swier, prachtig om weer te zien!