566 – Julianapark

Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar het Julianapark , ook wel het spoorbossie of het plantsoen genoemd, was de enige door mensenhanden aangelegde groengordel in onze stad. Dat, in tegenstelling tot de aanplant in de Prins Hendriklaan, de bomen vors van gestalte waren is op deze ansichtkaart goed te zien. Het doet echter wat sprieterig aan. De ansichtkaart toont voorts de statige woningen die ook nu nog zij het gedeeltelijk, de Plantsoenstraat sieren. Ook wordt een blik gegund op het begin van de Koningdwarsstraat. Dankzij de boomrijke Prins Hendriklaan was het altijd rommelige spoorwegemplacement goeddeels aan het oog onttrokken. Dat de gemeentelijke overheid bar zuinig was op het groen blijkt uit het feit dat alle perkjes keurig waren afgerasterd. Gelukkig hielden velen zich toen aan de regels, voorschriften en verordeningen. Al met al is het een prachtig plaatje, dat de destijds aanwezige rust in onze stad goed weergeeft.

 

Cees Rondèl

8 Comments on “566 – Julianapark

 1. Cees wat een mooie foto, de afbeelding geeft echt de actualiteit van deze tijd door! Deze plek is vlak naast het kantoor van de Helderse Courant en daar zijn ze met nieuwbouw bezig. Geweldig hoor deze rubriek op zondag.

 2. Het ‘Don’t walk on the grass’ werd toen vast geëerbiedigd. En honden? Die waren er toen vast veel minder dan nu?

  Welk jaar jaartal zou deze foto zijn genomen?

  Bedankt Cees, voor het wederom leuk maken van de start van mijn zondag.

  • De straten en pleinen waren in die tijd, naar de foto´s te oordelen, schoner dan tegenwoordig. Toch geloof ik niet dat de mensen in die tijd minder vervuilend waren. In mijn jonge jaren heb ik vaak gezien dat de meeste mensen bij het weggooien van rommel op straat, of bij het uitlaten van de hond, ook toen niet gebukt gingen onder gewetensbezwaar.
   Factor was misschien dat de Gemeentereiniging over meer personeel kon beschikken, omdat de lonen daar toen nog laag waren. En misschien maakten de fotografen bij voorkeur foto´s vlak na een schoonmaakbeurt.

  • Moeilijk te zeggen Hijneken wanneer deze foto genomen is. Gezien de kleding denk je gauw aan de jaren dertig. Wat wel zeker is dat het oorlogsmonument 1940-1945 nog niet in het plantsoen geplaatst is. Deze was wel zichtbaar op de foto van een aantal Afgestofts terug toen er foto genomen was vanuit de muziektent en dat is ongeveer op de zelfde plaats. Ik neem aan dat dit monument niet ver na de oorlog geplaatst is maar wellicht weet Marinus daar meer van.

 3. Rechts Stationsstraat 1 dat voor de bouw van de Gouden Kroon (van tandarts Schreuder) is afgebroken.
  Stationsstraat 3 woonde de familie Lever, die in 1937 verhuisde naar Sumatrastraat 7.
  Ze waren net op tijd weg voordat in 1940 de bommen vielen. De contouren van het dak van hun huis zijn nog steeds te zien tegen de muur van de Gouden Kroon.

  • Tandarts F.W. Schreuder: gevestigd in februari 1927, adres Kanaalweg 30. In juni 1929 verhuisd naar Stationsstraat 1. Op nr. 11 zat in die jaren ook nog een andere tandheelkundige inrichting, Ackema.

 4. Heldersche Courant 11 oktober1924: De praktijk van de heer Dr. Gerard Bakker, arts, wordt voortgezet door de heer M.G. Voom, arts. Plantsoenstraat 9.

 5. Ook uit deze foto blijkt maar weer hoe zuinig we moeten zijn op het rijtje aan de Plantsoenstraat!