565 – Avondvierdaagse Sluisdijkstraat

Het klinkt misschien wat eentonig om alweer een foto van de Sluisdijkstraat te laten zien vandaag, want enige weken plaatste ik er ook al een, maar dit doe ik met een speciale bedoeling omdat een van de laatste echte Sluisdijkers Piet Schrieken is verhuisd! Goed ik had een afbeelding van de slagerij van Piet vandaag aan u kunnen tonen maar dat doen we wel met de beameravond over de Sluisdijkstraat op dinsdag 27 maart. Nee vandaag laat ik u een heel bijzondere afbeelding van de Sluisdijkstraat zien die waarschijnlijk gemaakt is vanaf een balkon bij kapper Rietveld of bij de weduwe Duker tijdens de avondvierdaagse en volgens de achterzijde van de foto moet het in 1957 zijn geweest. En het mooie is dat de wandelaars via de toen nog bestaande overweg de Sluisdijkstraat inliepen, verder is er ook al te zien dat men bezig is met de aanleg van de Kievitstraat en er is zelfs al een snackcar neergestreken. En voor diegene die nog steeds niet weten waar we ons op deze foto bevinden, in de rechter hoek zien we de etalage van banketbakkerij Müter wiens ingang aan de Parallelweg 75 was. Overigens zo vertelt het verhaal was banketbakkerij Müter afkomstig uit Haarlem. Later hebben er nog verschillende andere ondernemingen in het winkelpand gezeten waaronder de legendarische galerie Paal 1 die afkomstig was uit de oude Schagenstraat en waarvan Jan Riekwel de beheerder was

Cees Rondèl

 

19 Comments on “565 – Avondvierdaagse Sluisdijkstraat

 1. Toch weer een mooi plaatje op deze koude zondag stukje bij beetje ontdek je naar aanleiding van de foto’s hoe het vroeger was

 2. Prachtige foto, er worden vast veel mensen herkend? Ik hoop van wel.
  Help mij nog even… Komt de stoet van de richting station? (parallelweg-Ruyghweg)

 3. Inderdaad wederom een prachtige foto van de tijd dat geluk nog heel gewoon was :-))
  Wat mij wel opvalt bij deze intocht is, dat de kinderen een bosje bloemen in de hand hebben en NIET behangen waren met snoep zoals tegenwoordig een gewoonte geworden is! Of mag ik dat niet opmerken?

   • Over rokken en broeken, herinnering aan mijn middelbareschooltijd, jaren 40. Als het koud was droegen veel meisjes graag een lekker warme lange broek. Maar voor katholieke meisjes mocht dat alleen als er toch ook nog een rokje overheen hing.

 4. Als de foto enkele jaren eerder genomen was hadden we het beroemde urinoir (Amsterdamse school, evenals dat bij de Nieuwe Kerk) nog kunnen zien en misschien ook nog het spoorhuis, waar ooit de familie Smallegange woonde.

 5. Kijk van zo’n foto krijg ik nou helemaal de kriebels. Als de fotograaf van deze schitterende foto 10 meter naar rechts had gedraaid dan was Sluisdijkstraat 118 in beeld geweest mijn ouderlijk huis van 1956 tot ons trouwen in 1972. Zoals Cees al zei, de stoet komt van over de spoorweg en hebben goed zicht op het kruispunt Ruyghweg/Parallelweg/Sluisdijkstraat. Het nieuwe station (geopend in 1958) was nog niet gereed en ook de tunnel (officieel geopend op 3 april 1958) was er nog niet wel al zijn de contouren van de nieuw aan te leggen Kievitstraat te zien en ook de patatkraam is reeds aanwezig. Na opening van de tunnel ontstond er een enorme loop vanuit Tuindorp via de Sluisdijkstraat naar de stad waaronder veel militairen die op Deibelkamp/Kolonel Maaskamp en Dirks Admiraal gelegerd waren. Ik vermoed dat de snackkar toen gouden tijden heeft gekend. Als de fotograaf iets naar links had gedraaid dan zou het hoekhuis (met die twee garageboxen) aan de Ruyghweg in beeld zijn gekomen. Tegen de erfafscheiding van dit huis was een overkapping waaronder de verkeerston gestald was. Elke werkdag om een uur of ……..kwam een verkeerspolitie de ton ophalen, rolde hem het kruispunt op ging erop staan om zo de verkeersstromen te regelen! Ik zie het nog zo voor me. Ik vermoed dat de foto genomen is vanuit de bovenwoning van apotheek Bijl. En wat mij betreft Cees mag je meer van dit soort foto’s plaatsen.

 6. Nog even een nabrander. Hoe meer ik naar de foto kijk des te meer mij te binnen schiet. In het hoekpand Parallelweg/Sluisdijkstraat heeft na Muter van Onzen hier nog gehuisd met dezelfde waren. Tegenover dit hoekpand zat op de andere hoek de fietsenzaak van Moree en zat op het adres Sluisdijkstraat 143. Volgens het adressenboek van 1953 waren er ook nog de nummers 145,147 en 149. Links van de overweg liep er een pad naar een blok van 3 spoorhuisjes. Het kan haast niet anders dan dat deze huisjes de bovengenoemde nummers hadden. Overigens Cees Müter zat niet aan de Parallweg 75 maar op 107.

  • Rectificatie, Müter zat inderdaad op Parallelweg 75 en niet wat ik zei op 107.

   • Ik herinner me nu ook weer de verleidelijke banketbakkersgeuren die je rook als je daarlangs liep of fietste.

 7. De ‘latere’ patatkraam aan de Kievitstraat nabij het tunneltje heeft verschillende eigenaren gehad. Er staan ook enkele recentere foto’s van in het Horecaboek 1890-2015. Overigens zal ik er tijdens de komende beameravond wel iets over kunnen vertellen. De dochter van Muter (Eldik) heb ik een paar jaar terug in Maassluis opgezocht. Met haar in een restaurant een gesprekje over de bakkerij gehad dat in de jaren dertig werd opgezet. Na Muter zijn er verschillende andere eigenaren in de bakkerij werkzaam geweest. Toen ik er twintig jaar terug mijn haardos liet verkorten ontdekte ik niets meer dat op een vroegere bakkerij leek.

  • Dan moet Eldik een dochter zijn uit zijn eerste huwelijk met Mw.Dunselman(1904). Bij haar vader kwam hij als leerling in dienst. Zij is 50 jaar geworden. Hij is in A’dam overleden op 62 jarige leeftijd op 20-12-1873 en begraven in Den Helder. Bron; de volkskrant.

 8. Aangezien ik toen nog niet in Den Helder woonde de volgende vraag:
  Gelijk achter de muziek lopen 3 jongens met een gelijk shirt aan en in hun hand een soort bordje wat ook klaar-overs gebruiken.Nu is mijn vraag,hadden deze jongens de taak om bij kruispunten o.i.d. daar te gaan staan om het verkeer tegen te houden,wie weet dat?
  Hijneken en HZdwg,ik heb ook nog 2 leerlingen {meisjes) ontdekt met een broek aan,dus dit zal wel geen R.K of christelijke school zijn geweest,toch?

  • Het is ook niet zo dat er helemaal geen meisjes zonder broeken bij zijn, het viel mij op dat het overgrote deel van de meisjes op de foto rokken draagt. Dat is tegenwoordig helemaal verdwenen.