564 – IJsbaan aan de Nieuweweg

564 – IJsbaan aan de Nieuweweg

We weten allemaal dat door de klimaatsveranderingen we tegenwoordig van die zachte winters hebben, sterker nog, afgelopen maandag was het de warmste 24e januari ooit gemeten niet dat je er wat aan had want het waaide stevig en het regende! Maar niet eerder sinds het begin van de metingen door het KMNI in 1901 was het zo warm. Mij wordt wel eens verweten dat sinds ik vier en half jaar geleden gestopt ben met werken op het Maritiem Vliegkamp de Kooy het niet meer sneeuwt, afijn het zij zo. Maar toch zijn er van die momenten dat je verlangt naar een gigantisch pak sneeuw met de daarbij behorende oostenwind zodat schaatsen op natuurijs ook weer eens tot de mogelijkheden behoord. Maar zoals het nu gaat zal het wel een utopie blijven, en moeten we het weer stellen met winterse foto’s. Over winterse foto’s gesproken vandaag toon ik u er een die bijna 52 jaar geleden op 19 februari 1966 is gemaakt op de ijsbaan aan de Nieuweweg en waar we de Helderse schooljeugd op de ijzers zien. Op deze toch wel unieke foto zien we op de achtergrond nog het voormalige Deibelkamp waar de Luchtmacht het voor Helderse begrippen voor het zeggen had. En daar weer schuin tegenover zien we het eveneens voormalige Luitenant-Kolonel Maaskamp en wat weer op haar beurt ten dienste stond van de Luchtdoelartillerie. En nog even terug naar onze foto misschien herkent iemand zich er nog op, alles is mogelijk wie zal het weten.

 

Cees Rondèl

7 Comments on “564 – IJsbaan aan de Nieuweweg

  1. Ja, weer een leuke foto. Traditioneel de meiden op kunstschaatsen en de jongens op stalen noren. De tijd van Ard en Keesie? Ik heb daar zelf ook nog geschaatst.

  2. Schitterende foto uit een tijd dat er nog geen Schooten geen Ravelijnweg was en dus ook nog geen viaduct. Goed is te zien dat de Nieuweweg vanuit Tuindorp eerder afboog richting Doggersvaart. Tegenwoordig buigt de Nieuweweg pas om kort voor het spoor. De ijsbaan op deze locatie lag dus op een open vlakte en bij een stevige oosten wind kon het er knap koud zijn zo herinner ik mij.

  3. De ijsbaan aan de Nieuweweg heeft een rijke geschiedenis en gaat al heel ver terug. Een comité, bestaande uit J. van Brederode, B. Kersbergen, A.v.d. Wal en H. Wijnja richtte in1955 toen een ijsvereniging op en had hiertoe contact opgenomen met het gemeentebestuur. Het comité wilde een braakliggend terrein aan de Kanaalweg gereed maken, maar dit bleek geen haalbare kaart. Een terrein aan de Nieuweweg, vroeger ook al ijsbaan, bood meer perspectieven. De aarden wallen waren nog aanwezig en er stonden ook nog lichtmasten. Toch vroeg het comité zich af of dit terrein niet onder beheer van een grote ijsvereniging kon komen, waarna men bij de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB) aansluiting kon vragen. Mogelijk dat de nog bestaande ijsvereniging Den Helder nadere documentatie heeft. Er werden in de begin jaren zestig door manschappen van de landmacht ook schaatswedstrijden gehouden. Met één van de winnaars, de heer Leibbrand, (geen familie van de slager overigens) heb ik jaren terug in Castricum een radio-interview opgenomen.

  4. Wat een bijzondere plaat zeg! Het kostte mij moeite mij te oriënteren. Dank aan de uitleg van W.J. Sloot.

    • Het enigste nog herkenbare op deze plaat is het witte gebouwtje rechts op de foto, volgens mij staat hij er nog net zo!?

  5. Alles is veranderd in de omgeving van het voormalige Deibelkamp en ook dat witte gebouwtje is verdwenen.