563 – Hr. Ms. Emma

563 – Hr. Ms. Emma

Soms is het werkelijk niet te geloven wat voor foto’s er nog onder de mensen zitten, en we krijgen bij de Stichting Afgestoft wekelijks van alles aangeboden, maar de foto die ik u vandaag laat zien overtreft echt alles! We zien de haven van Den Helder in 1897 dus zo aan het einde van de negentiende eeuw met op de achtergrond de oude marine kazerne en aan de aanlegsteiger ligt Hr. Ms. Koningin Emma der Nederlanden.

Hr. Ms. Koningin Emma der Nederlanden was een kruiser zonder pantser van de Atjehklasse, een schroefstoomschip der eerste klasse. Aanvankelijk was dit schip gedoopt als de nieuwe De Ruyter, maar op dinsdag 7 januari 1879 werd het schip herdoopt. Maar deze foto vertoont nog meer interessante dingen, we zien de Zeedoksluisbrug ook bekend onder de naam de Lange brug. En rechts op de foto zien we boven de Rijkswerf Willemsoord de tras- en korenmolen ,,De Eendracht” aan de Molengracht uitsteken. Je kunt bij het bekijken van deze foto met een gerust hart vaststellen dat de fotograaf Willem Frederik Boelsums iets unieks voor het nageslacht heeft achter gelaten!

En als deze foto uw interesse gewekt heeft en u wilt nog meer moois van Den Helder op foto gebied zien, kom dan op dinsdag 30 januari om 20.00 uur naar café Kaper aan de Zuidstraat 67 want daar organiseert de Stichting Afgestoft een beameravond waar zowel de toegang en het eerste kopje koffie gratis zijn. Ik zeg doen!

 

Cees Rondèl

9 Comments on “563 – Hr. Ms. Emma

 1. Kijk toe had je nog mooie schepen stealt hadden ze nooit van gehoord alles in dienst van het schip mooi om weer te zien zo een oude foto

 2. Prachtige foto! Locatie is precies te bepalen door de op de achtergrond zichtbare én nog steeds bestaande marinierskazerne.(N.b. hopelijk komt het nog eens goed met dit nu leeg staande gebouw). Ter hoogte van de voorste schoorsteen van de Emma is de mastbok van Willemsoord te zien.

 3. Een bijzonderheid waar hij niet tegenop kon, dat was natuurlijk dat zij een vrouw was, maar verder was deze Boelsums als fotograaf niet minder bijzonder dan mejuffrouw Leijer. Zij was van 1860, hij was wat ouder (1851 -1907), Boelsums´ eerste advertentie als fotograaf die ik aantrof was van 1877. Mejuffrouw Leijer zal zeker het werk van Boelsums gekend hebben, het lijkt me zelfs goed mogelijk dat ze mede daardoor op het idee is gekomen hetzelfde te gaan doen.
  Boelsums was opvolger van de fotograaf Weijens, Kanaalweg 117. Heeft in het begin een zekere T. Cornelisse als compagnon gehad, maar dat was maar heel kort. Zijn bedrijf heeft op verschillende adressen in Den Helder gezeten, Breewaterstraat 16, Wagenstraat nr. ?? en drie op de Kanaalweg, 117, 146 en 155a. Na zijn overlijden is de zaak voortgezet door zijn weduwe A.E. Thijssen (1853-1917), die ook een lingeriewinkel in de Spoorstraat heeft gehad. Ze hadden een zoon die ook fotograaf was, Willem Cornelis B. (1883 – 1976).

 4. Wat een prachtige foto! Uniek om de meel- en trasmolen De Eendragt zo te zien !! Deze blik op de molen was mij nog niet bekend! Dank je Cees voor weer een mooie Afgestoft op deze zondag!

 5. Mooi stukje spitwerk weer Hans (zwdg) of is het allemaal parate kennis wat jij regelmatig ten toon spreidt? Op de foto een Marine kazerne nog zonder extra verdieping. En de takelbok stond toen nog gemonteerd op de kade aan het natte dok. Later is deze takel geplaatst op een drijvend ponton en werd zo mobiel. Schitterende foto overigens!

  • Willem J., voor een ouwe jutter, vooral als die door omstandigheden aan huis gebonden is en veel aan de computer zit, is spitten in de historie van Den Helder een aardig tijdverdrijf en vooral die fotografen uit de tijd dat fotograferen iets heel bijzonders was vind ik een interssant onderwerp.
   Overigens blijkt dat de meeste fotografen in de begintijd moeilijk van de fotografie konden leven, hadden er meestal handeltjes bij en hielden er vaak na een tijdje mee op, Vandaar die lingeriewinkel van mevrouw Boelsums. Ook mejuffrouw Leijer had een handeltje, verkocht textiel als agente van een bedrijf ergens in Brabant en deed in haar laatste jaren niet meer aan fotografie.
   De gevestigde fotografen hadden in de negentiende eeuw concurrentie van (portret)fotografen die door het land reisden, meestal met een kermis mee. Onder meer fotografen van de familie Kiek, waar het woord “kiekje” van is afgeleid, kwamen zo weleens in Den Helder.
   Beroep van fotograaf werd in de loop van de twintigste eeuw bedrijfseconomisch wat makkeliijker door de opkomst van de amateurfotografie, toen de fotografen ook fotohandelaren werden, fotospullen gingen verkopen en foto´s van amateurs gingen ontwikkelen en afdrukken.

 6. Weer een mooi stukje geschiedenis vrijgegeven met foto. Bedankt Cees en de overige personen die het verhaal / stukje van Cees aanvullen met meer informatie.