561 – Oostslootstaat

Zoals het een goed Nieuwedieper zoals ik betaamt, fiets ik geregeld door straatjes en steegjes van onze stad, niet omdat het zo nodig moet maar gewoon als een soort ontdekkingsreis door Den Helder! U zult, waarde lezer terecht denken die Cees Rondèl die kent zijn stad toch op z’n duimpje en dat is waar maar toch zijn er nog een paar puzzelstukjes in onze stad die vaak met het verleden te maken hebben waar ik het antwoord nog op zoek! Maar ik zal u daar niet verder over lastig vallen, maar een typisch voorbeeld wil ik vandaag toch noemen. Niet alleen tijdens mijn fietstochten maar ook als kind vond ik het altijd vreemd dat er achter in de Oostslootstaat vier hogen huizen stonden die er waarschijnlijk op berekend waren dat als de dijken nog eens zouden breken men in ieder geval droge voeten had. Je kunt die vier huizen enkel betreden door op een soort trappetje naar boven te lopen, als kind ben ik wel eens in een van die huizen geweest omdat er van moeders kant ooit een neef woonde. Overigens de huizen die hiervoor op deze plek stonden deden echt niet onder voor de huizen van nu, het waren grote huizen zoals u op de foto ziet die iets van een kazerne weg hadden! En wat misschien de beide afbeeldingen van vandaag nog aparter maakt is het kleine huisje links op de foto dat de tand des tijds goed overleeft heeft, sterker nog het heeft nog steeds een pittoreske uitstraling.

Cees Rondèl

 

Oostslootstraat in 1964.
Oostslootstraat in 2018

10 Comments on “561 – Oostslootstaat

 1. Uit het Weekblad voor Den Helder en het Nieuwediep van 19 oktober 1857: B en W van Den Helder zijn voornemens ter bebouwing met woonhuizen in het openbaar te verkopen de gedempte zogenaamde Grote Oostsloot. De percelen zullen op het terrein worden afgebakend en genummerd.
  Hoewel er wordt gesproken van bebouwing met woonhuizen, is de Oostslootstraat een van die straten van Den Helder die niet bekend staan als winkelstraat, maar waar toch in de loop der tijden nogal wat handel en bedrijvigheid is geweest.

 2. Deksels interessant weer Cees! Bedankt voor de mooie kiekjes en HZ, dank voor het leuke commentaar.

 3. Alleraardigst stukje weer net als Cees ken ik ook deze nieuwe huizen van binnen had er ooit is een vriendin wonen
  Verder wat mij nog op kwam zat in die straat ook niet brandstof handel Bakker voorheen

 4. Een van de weinige foto’s (?) waarop een verbouwde gaslantaarnpaal te zien is. En op een zwart-wit foto is ook niet te zien dat deze in een blauwe kleur overgeschilderd waren. Jammer, dat deze palen later allemaal op de schroothoop zijn beland.

 5. De 2e foto brengt mijn herinnering terug naar ± 1975. Wij woonden toen in een flat boven (het nieuwe gedeelte) garage Jan Bruijn aan de Prins Hendriklaan tegenover de brandweerkazerne. Op een zaterdagavond zag ik vanuit onze keuken dat er iets in de brand stond richting de Oostslootstraat. Ik heb mijn jas aangetrokken, ben op mijn fiets gesprongen en richting de vuurzee gefietst. Op het Koningsplein hoorde ik dat de brandweer er ook aan zat te komen. Via de Loodsgracht doorgestoken naar de Oostslootstraat en daar bleek dat het pand van Klerqo, in de hoek Vroonstraat/Oostslootstraat in lichte laaie stond, de vlammen sloegen uit het gehele pand en de hitte was op deze afstand niet te harden. Ik ben toen samen met nog een persoon het trapje opgelopen van de portiek van het eerste huis op de foto. Na enige tijd kreeg ik door dat de man naast mij fotograaf van Loon was, de man die onze trouwreportage notabene nog gemaakt had. Het was een raar weerzien. De brand loeide erover ook vanwege de harde wind. De kolenopslag schuin tegenover ons van de Firma Bakker werd zo goed als kon (zeik) nat gehouden. Achteraf zou dit de grootste brand betekenen van de afgelopen jaren.

 6. Ja, inderdfaad: “Klerco”, zo werd vaak Klercq genoemd en dan meestal uitgesproken “Klerreco”.
  KLERCQ schreef de naam altijd met hoofdletters en veel mensen zagen dan de Q voor een O aan.

 7. Het lijkt mij iemand met een voorzienende blik geweest di deze huizen ontworpen heeft. De grondwaterstand is nu zo hoog dat dit waarschijnlijk de enige huizen zijn waar het vocht niet in de muren optrekt?
  Het doet mij deugd om te zien dat het pandje links er zo goed onderhouden bij staat.

 8. Weer een mooi stukje geschiedenis en een vergelijking van toen- en nu. Helemaal eens wat Bodelo schreef: mooi om te zien hoe het pandje links er goed- en mooi onderhouden bijstaat.

 9. Aanvulling op mijn eerdere reactie: Eerder Oostgrootslootstraat, genoemd naar de Oost Grote Sloot die in 1852 werd gedempt. Bron: ‘Ach, ik bid en smeek u, laat mij terugkomen in Den Helder’. Menige keren gelezen 🙂