559 -IJspret op de Kerkgracht

559 -IJspret op de Kerkgracht

De maand december is denk ik wel de meest bezongen maand die er bestaat en dat heeft alles te maken met de kerstdagen! En toch als het om kerstmuziek gaat kun je beter afstemmen op BBC radio 2 dan op een Nederlandse zender. Neem nou het overbekende nummer White Christmas van Bing Crosby iedereen kent het, en iedereen denkt dat het z’n enige bekende kerstnummer is, maar niets is minder waar Bing heeft een heel kerst repertoire wat zo geweldig mooi is maar wat voor Hilversum niet de moeite waard is om te draaien! Een ander verschijnsel is het net beschreven nummer White Christmas, een witte kerst en iedereen droomt ervan dat dit nog eens zal gebeuren ik ook trouwens! Alleen gaat het bij mij niet zo ver als bij Erwin Wennemars die man die denkt altijd dat als de eerste vorst in het land is, Nederland zich wel eens kan opmaken voor een Elfstedentocht.

Hoewel je ook weer niet raar moet opkijken dat die schaatstocht er nog eens komt, niets is zo veranderlijk als het weer. Dus we kunnen zingen en dromen tot we een ons wegen maar ook dit jaar krijgen we weer geen witte kerst, dus moeten we het net als de ouderwetse kerstkaarten doen met de foto’s die in het verleden tijdens de winter zijn gemaakt! En daarom laat ik u vandaag genieten van een geweldig mooie foto van de Kerkgracht uit februari 1954, waarop ook nog een aantal interessante dingen te zien zijn die inmiddels al weer jaren tot ons verleden horen.Als je goed kijkt, zie je boven het dak van ons oude politiebureau aan de Kerkgracht de lichtreclame van de Nutsspaarbank aan de Polderweg. Maar ook de bovenbouw van Bon Esperance aan de Prins Hendriklaan is te zien, evenals de school met den Bijbel aan de Koningdwarsstraat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het schaatsplezier op de Kerkgracht heerlijk om naar om naar dit ouderwetse beeld van Den Helder te mogen kijken.

Cees Rondèl

5 Comments on “559 -IJspret op de Kerkgracht

  1. IJsvermaak in de 17de eeuw kun je nog meebeleven door de schilderijen, met heel veel vermakelijke details, van Hendrick Avercamp.
    Op internet te bewonderen, google met de woorden: Rijksmuseum, Rijksstudio, Avecamp, winterlandschap, ijsvermaak.

  2. Hier, heb ik mijn jeugd doorgebracht. Ook ik heb daar de ijspret meegemaakt. Alvorens wij het ijs op mochten , werd het gekeurd door de gemeente . Die zette borden neer of het ijs betrouwbaar was of niet. Ook werden delen afgezet waar je als “geoefend ” schaatser niet mocht komen. Op de foto zie je zo,n plek. Onderaan de foto zie je een lijn van bosjes stro , die in het ijs waren gezet. Achter die lijn was het ijs zwak, daar mocht je niet komen. Net als onder de bruggen, daar was het ijs niet zo dik. Maar de geoefende onder ons ( Waaghalzen) gingen met hoge snelheid er toch onder door. Dat heeft menig nat pak opgeleverd , daar de snelheid toch niet zo hoog was als men wel dacht . Later werden er op dit stuk nog wel wedstrijdjes gereden. Er werd dan een sneeuwrand naar het midden geschoven van de v Speijkstraat tot de Postbrug en via de andere kant langs de Kanaalweg weer terug.

  3. De foto, is zo goed als zeker genomen, vanuit de klokkentoren van het carrillion.In deze toren , ben ik heel vaak geweest. Bovenin , werden de klokken bespeeld , door Tjalling Dito. ( Ik zie hem nog zo voor me , al hamerend op de houten toetsen ) Aan de linkerzijde van de toren bij de klokken zat een klein deurtje. Vaandaaruit , is waarschijnlijk deze foto genomen. Ik ben er nog niet zolang geleden , nog een keer binnen wezen kijken. Maar ik was stomverbaasd , hoe klein en krap het daarbinnen is. In mijn jeugd herinnering die ik daaraan had , was alles veel groter. Nu moest ik er bijna kruipend naar binnen.