558 – Burgemeester Houwingsingel

558 – Burgemeester Houwingsingel

Enkele weken geleden werd ik door een trouwe lezer van deze rubriek aangesproken met de vraag of ik niet eens een foto kon plaatsen van de Burgemeester Houwingsingel, en  dan niet het droge gedeelte, maar het gedeelte aan het water. Ik denk dat ik met onderstaande foto gemaakt in 1950 onze trouwe lezer, maar ook een hoop andere personen een plezier doe. 

Overigens is het nou niet zo dat deze afbeelding op het eerste gezicht nou vrolijkheid uitstraalt maar dat zal wel te maken hebben met het feit dat alles net gebouwd is en dat de beplanting er ontbreekt. Ik kan mij trouwens nog herinneren dat er vroeger vanaf het station een busverbinding was die door de Vogelwijk reed en dan via de Merelstraat ergens weer in de Lijsterstraat uitkwam. Bij nader inzien denk ik dat die lijn meer ten goede kwam van het personeel wat bij de Diverse Magazijnen (Divmag) werkte. Ja, Divmag wie kende het niet ik denk dat een ieder die bij defensie gewerkt heeft er ooit wel eens een keer is geweest om er iets op te halen! En nu is het terrein onder de naam Het Arsenaal een complete woonwijk geworden waar ook een gigantisch stuk aan werkgelegenheid is te vinden. Maar toch is er iets van het oude Divmag complex overgebleven en dat zijn de twee wachthuisjes bij de toegangspoort die tegenwoordig bewoond zijn.   

7 Comments on “558 – Burgemeester Houwingsingel

 1. Kijk dit is lekker mijn oude buurt waar ik speelde en opgroeide zelfs school was dichtbij
  Uren van vissen of varen in een rubberboot

 2. Op WIKI vond ik een lijstje burgemeesters van Den Helder.
  Vóór de huidige heeft Den Helder er goedgeteld 19 gehad, waarvan twee waarnemend. Aan zeven daarvan (ik hoop niet dat ik ereen gemist heb) valt de eer te beurt dat hun naam in Den Helder voortbestaat als naam van een straat, singel, weg, brug of park: Jan In ’t Velt, Stakman Bosse, Beukenkamp, Houwing, Ritmeester, Rehorst, Visser. Soms met “Burgemeester” ervoor, soms zonder. Verspreid over Den Helder, want er is geen burgemeestersbuurt.
  W. Houwing (1915 – 1928) was de zesde burgemeester van Den Helder, opvolger van de vergeten Van Steyn en opgevolgd door de net zo vergeten Driessen.

  • de “vergeten” van steyn heeft ook een eigen straat hans.Dwarsstraat tussen ruygweg en beukenkampstraat tussen vis straat en stakman bosse straat.
   komt deze driehoek met jan int velt straat toch aardig in de buurt van bugemeestersbuurt.

 3. De eerste foto is genomen vanaf het terrein van de Jac, P. Thijsseschool aan de Fazantenstraat. In 1961 en 1962 zat ik in de 5e en 6e klas en heb dus rondom deze school heel wat voetstappen liggen. Later toen ik bij de Marine als burger had gesolliciteerd moest ik mij vervoegen bij de heer Stins. Deze was personeelschef en zetelde ook op DivMag. Je moest tussen de wachthuisjes door gelijk naar links langs het water en in een van de houten barakken moest je wezen. Nadat ik aangenomen was moest je regelmatig naar DivMag om daar onderdelen te halen en ook op administratief gebied viel daar heel wat te halen. Ook dit terrein, in gebruik door de marine, raakte aardig vervuild!

 4. Een heel leuke foto.
  Sowieso is er natuurlijk veel leuks te zien als het gaat om het opbouwen van Nieuw Den Helder en De Schooten.

 5. 14 jaar nadat deze foto gemaakt werd ik geboren :-). Maar ken deze wel. Mijn vader heeft op nummer 114 gewoond. Op de foto achterin. Het laatste blok. Mijn opa en oma hebben er nog jaren gewoond. Als ik daar logeerde was ik aan de waterkant te vinden. DIVMAG was toen nog operationeel.