557 – Uitzicht vanuit de watertoren

Veertien dagen geleden in aflevering 555 van de rubriek Afgestoft hebben we het gehad over de Sluisdijkstraat en het is nog steeds zo , dat alles wat bij de oude Sluisdijkstraatbuurt hoort de oud-inwoners blijft boeien! Vandaar ook dat ik een ieder nu al vast gerust kan stellen dat er begin 2018 weer een beameravond op het programma staat bij de Stichting Afgestoft over de oude Sluisdijkstraatbuurt! Maar vandaag brengen we ook een bezoek aan de oude Sluisdijkstraatbuurt zij het, vanaf grote hoogte. Nieuwediepers weten maar al te goed dat de Helderse watertoren tussen 1959 en 1961 volledig is gerestaureerd. En al waren veel inwoners van onze stad niet echt blij met het uiterlijk van de nieuwe watertoren, de toren bood wel, tenminste als het je lukte om er in te komen, vanaf het ronde bordes om de toren een geweldig mooi uitzicht over Den Helder. En eigenlijk is het gek dat onze stad buiten de vuurtoren om, hoewel het daar ook moeilijk is in te komen nergens een plek heeft om boven de stad uit te kijken. Maar zoals gezegd bieden wij u vandaag de mogelijkheid om Den Helder eens te bekijken vanaf zekere hoogte net zoals deze mensen deden die u vanaf de rug ziet afgebeeld op vrijdag 11 augustus 1961.

7 Comments on “557 – Uitzicht vanuit de watertoren

 1. Jammer dat die mensen niet even opzij zijn gegaan, gelukkig is er toch nog heel wat moois te zien.
  Nog even over de Sluisdijkstraatbuurt. Kort dagen geleden heeft Willem Sloot voor ons het winkelgehalte van de Sluisdijkstraat in 1956 bepaald en hij kwam op 57/153.
  Voor de buurt die tegen de Sluisdijkstaat aan lag zal die verhouding nog een stuk lager hebben gelegen, dat neemt niet weg dat je in oude kranten toch nog heel wat winkeltjes en bedrijfjes tegengekomt met als adres Gravenstraat, Schagenstraat, enz.
  Zo maar een voorbeeld: machinale brei-inrichting “De Toekomst”, beter bekend als Jaap Snor, opvallende kousen- en sokkenwinkel op de Zuidstaat, is begonnen in de 1ste Goversdwarsstraat.
  Zelf heb ik speciale herinneringen aan Piet Rijkers, die een kruidenierswinkeltje had in de Schagenstraat en die ook aktief was in de muziek.
  Winkeltjes en bedrijfjes in de Sluisdijkstraatbuurt, misschien een idee om die eens af te stoffen?

  • Ja dat zou wat wezen Hans. Bijna op elke hoek van de straten in de Sluisdijkbuurt zat wel een winkeltje of een pandje waaruit handel werd gedreven. Maar ook vanuit sommige rijtjes huizen was dit het geval. Neem bijvoorbeeld v.d. Kuijl (misschien verkeerd geschreven) uit de Goverstraat. Deze man was melkboer zoals wij zeiden en ventte zijn handel vanaf een bakfiets. Cees is al tijden op zoek naar een foto van de winkel van kruidenier Bremer hoek Goverstraat/1e Goverdwarsstraat. Wat dacht je van het piepkleine snoepwinkeltje op de hoek Basstraat/1e Goverdwarsstraat? Als je zo de hele wijk onder een vergrootglas legt kom je heel wat winkeltjes tegen.

 2. Dan zal Piet Rijkers vast connectie hebben gehad met de latere Rijkers uit de Koningsstraat.

 3. Er is een tijd geweest dat de Watertoren te bezichtigen was. Je kon toen zigzaggend de grijze houten trap naar boven nemen. Erg stabiel kwam die trap niet over en menigeen durfde het dan ook niet aan. Boven op de omloop aangekomen viel de aanwezige (meestal duiven) stront op. Maar je had wel een schitterend uitzicht op zo’n 30 meter hoogte. Ikzelf heb de toren 1x beklommen en kan niet wachten tot de nieuwe eigenaar Koks hem opnieuw gaat openstellen.

 4. De watertoren, de vuurtoren, hoe mooi zou het zijn als we weer een uitkijkpunt (of liever nog; uitkijkpunten) hebben? Ik vrees dat ik het niet meer ga meemaken.

 5. Aardig voor mijn tijd nog (ben van 1964) maar heerlijk om zo’n mooi stukje geschiedenis te lezen over mijn geboorte plaats. Zeer leerzaam.