556 – De Schooten

Al meer dan dertig jaar wonen mijn vrouw en ik met veel plezier in de Schooten, wij vinden het de ideale woonplek om dat je er alles bij de hand hebt, nou ja alles! Voor kleding en schoeisel zijn we nog altijd aangewezen op de winkels in de binnenstad, en een rondje door de stad brengt ook zo z’n charme met zich mee. En de winkels in de Schooten zijn er ook niet vanzelf gekomen dat is allemaal pionierswerk geweest dat verricht is door de eerste bewoners die er in de zestiger jaren van de vorige eeuw zijn komen wonen. Ik heb mij wel eens laten vertellen dat in de begin jaren van de Schooten het bijna aan alles ontbrak, er was nog niet eens een kerk en toch werden er in die begintijd kerkdiensten gehouden in een omgebouwde directiekeet van een aannemer.

De initiatiefnemer voor de eerste kerkdiensten in de Schooten was de alom geprezen pastoor Gerardus Cornelis Wiegers (1923 – 2014) die ook aan de wieg stond van de Vredeskerk. Het was dan wel geen directiekeet al leek het er wel iets op, maar de ondernemer P. van Etten mag toch beschouwd worden als de eerste kruidenier in de Schooten die zijn producten verkocht uit een houten noodwinkel! Ik denk dat menigeen bij het lezen van dit verhaal aan die begintijd terug denkt en wat is het dan niet mooier om dit verhaal te illustreren met zowel een afbeelding van de noodkerk als die de supermarkt van P. van Etten.

 

4 Comments on “556 – De Schooten

  1. Wat lekker wakker worden weer met dit soort verhalen en foto’s als kleine jongen kan ik me het een en ander wel herinneren maar dit niet wel de bouw van het winkel centrum en en de bouw van de service flats langs het spoor

  2. De tweede foto is een fraaie illustratie bij het gezegde “niet met elkaar door één deur kunnen”.

  3. Prachtig om te zien en bijna niet voor te stellen als je nu door deze mooie wijk rijdt of loopt.