555 -Sluisdijkstraat

555 -Sluisdijkstraat

Bij het zien van een foto van de Sluisdijkstraat bekruipt bij mij altijd het gevoel van, ik heb de Sluisdijkstraat nog in haar oude gedaante meegemaakt

maakt! De foto die ik u vandaag laat zien is bijna vijftig jaar geleden in februari 1968 gemaakt. En voor mijn gevoel is het als de dag van gisteren als ik alles zo in ogenschouw neem. Kijk alleen maar eens naar links en we zien het uithangbord van de bloemenwinkel van Cornelis Kok met daarnaast een reclamebord van de elektronicafabrikant SABA dat verkocht werd door Radio Moor, u weet wel van de slogan : ,,Voor een beter gehoor naar radio Moor”. En aan de overzijde van Radio Moor zat een echte Helderse elektronica gigant maar dan weer op het gebied van stofzuigers en lampen om maar iets te noemen. Echt, de Sluisdijkstraat was ooit een winkelstraat waar je voor van alles en nog wat terecht kon. En als je portemonnee echt leeg was (figuurlijk gesproken) kocht je bij De Wit’s Lederhandel gewoon weer een nieuwe, zo makkelijk was dat. En of het nou ging om een groenteboer, de een stond je wel aan, en de andere misschien weer niet, keuze was er genoeg je kon kiezen uit Pranger, Verberne en Planjé. Kater en Schrieken waren de slagers, en voor melk en kaas ging je naar de Westfriesche Zuivelhandel. En op zijn tijd een keer naar de kapper, geen probleem er waren twee dameskapers van Ooijen en Rietveld, drie herenkappers Nonnekes, Denijs en Kwast en de laatste verkocht ook rookwaren. Een straat beschrijven vanwege de winkels die er ooit gezeten hebben is eigenlijk net een soort kwis, je zoekt je soms rot naar een bepaalde naam van die of gene! Maar de Sluisdijkstraat bezat al die winkels die er voor het levensonderhoud nodig waren, voor een nieuw pannetje ging je naar Bekebrede en mijn moeder hield er nog wel eens van om in het huis wat te veranderen en dan was de woninginrichting van Zuidweg meestal het adres waar een bezoek aan werd gebracht. 

5 Comments on “555 -Sluisdijkstraat

 1. Miezerige stemming op een regenachtige doordeweekse dag, prachtig zoals deze foto dat weet over te brengen, de druilerigheid slaat je tegemoet. En nu maar gauw ergens naar binnen waar het lekker warm is en naar koffie ruikt.
  Wat mij nu opvalt en wat mij toen niet is opgevallen, dat is dat er tussen al die winkels toch ook nog heel wat woningen stonden. Daardoor komt de Sluisdijkstraat wel over als een straat met veel winkels, maar toch nog niet helemaal als een winkelstraat.
  In 1968 was Zuidweg allang niet meer van Zuidweg, een paar jaar na het overlijden van mijn vader (1955) is de heer Rust eigenaar geworden.

 2. Met het brommertje voor de winkel?
  Dat was Tijdeman, electro en vooral witgoed.

 3. Elke zondag naar de site van Afgestoft om te zien of er weer een foto is geplaatst die in mijn geheugen gegrift staat! En ja hoor vandaag is het weer zo ver! Geboren in 1950 in de Schoolstraat en verhuisd naar de Sluisdijkstraat 118 in 1956 en daar gewoond t/m 1972. Hans had het over zoveel woningen tussen de winkels. In 1956 telde de Sluisdijkstraat 57 winkels en/of adressen waaruit gehandeld werd. Het hoogste huisnummer was 153 dus ruim een derde van het bestand was winkel. De foto is genomen vanaf de Torenstraat links en beslaat dus bijna de gehele Sluisdijkstraat. Wij woonden op 118 recht tegenover apotheek Bijl en naast ons op 116 woonde de fam. Verweij die op een gegeven moment 3 winkels in deze straat hadden. Het Hobbyhuis recht tegenover de Torenstraat was er daar 1 van.

 4. In 1950 besloten de Sluisdijkstraatwinkeliers gezamenlijk een advertentie in de Helderse Courant te zetten om de straat te promoten. Er was ook een slagzin bedacht, wie de auteur was weet ik niet (Theo Mallet???).
  Of die kinderlijke rijmelarij veel publiek naar de Sluisdijkstraat heeft gelokt weet ik ook niet, het ging zo: zoekt u een bed of een bietje, kom dan eens kijken in de Sluisdijkstraat met uw grietje.

  • Hahaha, prachtig Hans!
   Dat zou in deze tijd echt niet meer kunnen. En juist daarom zo leuk.