554 – Gemeente Ziekenhuis Kerkgracht

554 – Gemeente Ziekenhuis Kerkgracht
Voormalig gemeente ziekenhuis

Volgens de Helderse Courant van afgelopen dinsdag, blijkt uit een analyse van het Rijksinstituut voor Gezondheidszorg en Milieu (RIVM) dat het Helderse Noordwest Ziekenhuis een van de gevoeligste ziekenhuizen van Nederland is. Volgens het RIVM staat het Helderse ziekenhuis op de tweede plek in de Nederlandse top 10 van ‘gevoelige ziekenhuizen’. Dat zijn ziekenhuizen die cruciaal zijn voor het verlenen van spoedeisende hulp. Volgens het RIVM zijn 37.600 mensen de klos als het Helderse ziekenhuis sluit. Eigenlijk zijn we gewoon weer terug bij af, en moeten we gewoon weer opnieuw het wiel uitvinden maar eer het zover is! Ik ben eens even in de ziekenhuis historie van Den Helder gedoken, en wat blijkt in 1862 ging het eerste Gemeente Ziekenhuis van start aan de Kerkgracht met een daarbij behorende gemeentelijke apotheek. Het ziekenhuis telde 24 bedden en de geneesheer-directeur verdiende op jaarbasis f 800,-

In de twintiger jaren van de vorige eeuw komt zowel het voortbestaan van het Marine Hospitaal aan het Nieuwe Diep als dat van het Gemeente Ziekenhuis aan de Kerkgracht aan de orde bij de Koninklijke Marine en bij de gemeente Den Helder. En op 23 december 1924 maken burgemeester en wethouders van Helder bekend dat ingaande 1 januari 1925, het ziekenhuis aan de Kerkgracht zal worden opgeheven. Met ingang van die datum zullen de patiënten, waarvoor verpleging noodzakelijk is, worden opgenomen in de burgerafdeling van het Marine Hospistaal, inmiddels was er een fusie tussen het Marine Hospitaal en het Gemeente Ziekenhuis tot stand gekomen. Het enigste wat in 1925 gehandhaafd bleef in het voormalige ziekenhuis aan de Kerkgracht was de polikliniek voor patiënten van het Burgerlijk Armbestuur. Op de twee foto’s ziet u het voormalige Gemeente Ziekenhuis, bij het grote publiek bekend als het oude politiebureau van Den Helder en op de hoek Kerkgracht / van Galenstraat stond het gebouw van de gemeentelijke apotheek.

Voormalig gebouw van de Gemeentelijke apotheek.

7 Comments on “554 – Gemeente Ziekenhuis Kerkgracht

 1. Zo kan mijn zondag toch mooi beginnen. Altijd eerst even naar Afgestoft. Dankjewel Cees.

 2. Even wat dingen op internet opgezocht.
  In mei 1929 is het Lidwina in gebruik genomen en toen waren er dus twee ziekenhuizen in Den Helder.
  Aan de burgerafdeling van het Marinehospitaal is een einde gekomen in 1940 toen de Duitsers daar de baas waren. Er kwam een gemeentelijk noodziekenhuis in een school in Julianadorp en niet lang daarna een gemeentelijk ziekenhuis in Parkzicht, oorspronkelijk een bejaardenhuis, op de plek waar nu het Gemini staat.
  Het gebouw van de eerste foto is politiebureau geworden nadat het politiebureau aan de Prins Hendriklaan bij het bombardement van 24 juni 1940 verloren is gegaan.

  • Ik heb even de gegevens van dat bombardement wat Hans hier boven noemt opgezocht. ( Bron , Burgers van Den Helder Van Anthony van Kampen.Dit bombardement vond plaats in de nacht van 24 op 25 Juni 1940. Het heeft maar een haartje gescheeld, of het gebouw op de foto was er niet meer om een politieburo van te maken. In die bewuste nacht , heeft de gehele buurt achter en naast het gebouw op de Kerkgracht , zwaar geleden onder dat bombardement. Er zijn in die buurt vele bominslagen geweest o.a. Kerkgracht 25 is getroffen en er zijn ook veel slachtoffers gevallen ( 38 doden en 14 ernstig gewonden ) Waaronder ook twee gehele gezinnen in de van Speijkstraat 18 en 20. Familie Kwak ( 4 personen) en de Familie Kramer ( 6 Personen) Ik zelf, ben in de van Speijkstraat na de oorlog , in een van deze huizen geboren op nr 20 ( 1951 ) .

   • Er is lang het gerucht in omloop geweest dat de bommen zouden zijn gegooid door de Luftwaffe, de bedoeling erachter zou zijn geweest anti-Engelse propaganda. Niet zo vreemd, gezien het feit dat er zoveel bommen op burgerwoonhuizen en -gebouwen zijn gevallen.
    Maar het schijnt vast te staan dat het bombardement is uitgevoerd door de RAF. De bedoeling moet dus zijn geweest de werf of andere Duitse militaire belangen te treffen, het resultaat getuigde niet bepaald van vakmanschap.

 3. Maar even terugkomend op de foto, Het gebouw , was voorzien van blinden ( raamluiken) dat kan je nog zien aan de niet verwijderde scharnieren die nog op de kozijnen zitten en de haken voor het vastzetten van de luiken , zitten nog in de muur naast de ramen. Verder, zie ik achter het witte gebouw de schoorsteen van de Smede
  rij van Kiljan in de v Galenstraat. Waar ik als kleine jongen vaak stond te kijken naar het maken ( smeden ) van de hoefijzers en het beslaan van de paarden daarmee. Mij altijd afvragend , of het dier daar nou niets van voelde Altijd verwonderd dat zo,n paard rustig bleef staan alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.. (Wisten wij veel ) Zo,n gloeiend hoefijzer werd zo op de voet van het dier gebrand en vervolgens met in onze ogen joekels van spijkers vast geslagen en met vijlen rondom afgevijld.

 4. In mijn jeugd had je politie Baard of Baart. Hij was van de jeugdpolitie en kwam regelmatig bij ons aan huis omdat ik weer eens iets gedaan had wat schijnbaar niet door de beugel kon. Op je vrije woensdagmiddag kon je je dan melden op de Kerkgracht om uren in de hoek te staan of lastige klusjes opknappen zoals het poetsen/wassen van de “kattebrik”, politiemotor met zijspan. Dat zijn mijn herinneringen aan het politiebureau aan de Kerkgracht. Jaren later hebben wij nog gewoond tegenover het nieuwe politiebureau aan de Prins Hendriklaan.

 5. Die ervaring heb ik ook , met dezelfde politieagent Baard/t. Strafregels schrijven op het politie bureau en op je vrije woensdagmiddag. Was ik weer gepakt bij het peertjes jatten uit de tuin van de PP kerk op de kerkgracht. Ik mag geen peren stelen bij de kerk. En dat honderd keer. Zo iets vergeet je nooit. En dan te bedenken , dat het stoofperen waren , zo hard als een steen !