553 – Noordwester storm 1972 

553 – Noordwester storm 1972 

Morgen is het precies 45 jaar geleden (13 november 1972)  dat ons land en dan met name Den Helder geteisterd werd door een zware noordwester storm, de zwaarste sedert 1949. De storm richtte in Den Helder een gigantische ravage aan, de schade werd geraamd op minstens een miljoen gulden. Van diverse woningen waren de daken afgewaaid, muren in elkaar gestort, en waren bomen geveld. De wind, die soms stoten had van meer dan 150 km per uur, richtte ook veel schade aan bij de spoorwegen. De bovenleiding op het traject Den Helder – Schagen was op diverse plaatsen gebroken; treinen konden niet meer rijden en de passagiers werden met bussen vervoerd. De politie, de brandweer en andere openbare diensten hadden hun handen vol vanwege omgewaaide bomen en gevelde lantaarnpalen, waarvan sommigen overigens nog branden. Van diverse gebouwen en woningen, van de binnenstad, De Schooten, Nieuw Den Helder en Julianadorp waren er schademeldingen. En op zee kwam de 397 ton metende Deense kustvaarder ,,Metric” in moeilijkheden om uiteindelijk op de Noorderhaaks vast te lopen. De negen koppen tellende bemanning, onder wie twee vrouwen en twee honden, zijn door helikopters van de Marine Luchtvaartdienst opgepikt en naar Marine Vliegkamp ,,De Kooy” overgebracht. Om u een indruk te geven van de schade die veroorzaakt werd door de zware noordwester storm toon ik u twee foto’s, op de eerste zien we een omgewaaide boom die op het dak terecht is gekomen van de voormalige onderwijzerswoning aan de Vismarkt. Op de tweede foto zien we dat de bovengevel van een pakhuis in de Koningdwarsstraat is ingestort.

4 Comments on “553 – Noordwester storm 1972 

 1. Ja Kees,dit roept ook herinneringen op bij mij.
  Wij woonden toen in de Wilhelminastraat en hadden net alles laten behangen en schilderen door de schilder uit de van Galenstraat (naam ben ik even kwijt)
  Dus alles was spic en span bij ons.
  Tot de storm,bijna 90% van de dakpannen vlogen van het dak af,het regende op een gegeven moment binnen net zo hard als buiten met als gevolg dat al het behang en schilderwerk compleet naar z”n moer was.Gelukkig waren we goed verzekert zodat alle schade keurig werd vergoed ,inclusief vloerbedekking enz.
  Heb er trouwens niet lang gewoond,was snel weer terug in de Pilo.
  Het was mijn buurt niet.Allemaal aardige en keurige mensen daar maar de straat was mij te benauwd.
  Tot zover mijn stormgedachten.

 2. Ik denk dat de mensen die middenin een hurricane hebben gezeten Afgestoft nu zouden uitlachen.

  • Of tyfoon als je in een ander werelddeel woont Hans. Gelukkig dat wij die dans (vooralsnog) ontspringen.

 3. Het is goed om dit weer even in de herinnering te brengen. Gedacht wordt dat tegenwoordig zware stormen ontstaan als gevolg van de klimaatverandering. De klimaatverandering vindt plaats, dat is een feit. Maar zware stormen zijn van alle tijden.