551 – Julianaplein

551 – Julianaplein

U heeft het al begrepen waarde lezer van deze rubriek dat we als Stiching Afgestoft het persfoto archief van de Helderse Courant geschonken hebben gekregen en u begrijpt dat we daar als organisatie dan ook heel blij mee zijn! En ik vind als voorzitter van de Stichting Afgestoft dan ook, dat als je zo’n cadeau krijgt aangeboden je er iets mee moet doen.

Deze foto’s behoren de burgers van Den Helder toe vandaar dat we op dinsdag 31 oktober bij café Kaper aan de Zuidstraat 67 om 20.00 uur van start gaan met een unieke beameravond met foto’s uit het archief van de Helderse Courant. Alvorens het zo ver is krijgt u vandaag een wel heel aparte foto te zien en u begrijpt dat deze foto ook afkomstig is uit het archief van de Helderse Courant.

Op de foto zien we het Julianaplein omstreeks 1965 want het postkantoor aan de Middenweg is nog niet gebouwd, sterker nog de openbare bibliotheek met de ingang aan de Hector Treubstraat was nog niet eens gebouwd. Gek om dan te bedenken dat we inmiddels zijn aangekomen in 2017 en dat we aan ons derde bibliotheekgebouw toe zijn, dat belooft nog wat voor de toekomst!


Maar om weer terug te keren naar de foto van vandaag, we zien het Julianaplein en daar is een groep mensen bezig met het maken van een heel groot mozaïek er is zelfs een auto nagebouwd. Misschien dat er onder u nog iemand is die zich dit kan herinneren, of zelfs er bij is geweest laat ons dit dan weten! En voor de rest kijken we hier naar een ongelofelijk mooie foto, we zien de telefooncentrale aan de Boerhaavestraat en we hebben een mooi uitzicht op het Lidwinaziekenhuis de plek waar ik ter wereld kwam.

10 Comments on “551 – Julianaplein

 1. Prachtige foto, een blik terug in de tijd. Cees noemde al wat er nog niet stond ten tijde van deze foto. Maar ik zie nog meer wat er nog niet stond, maar ook wat er in die tussentijd is gebouwd en ook alweer verdwenen is. Het hele Julianaplein aan de zijde van de Polderweg / Zusterhuis/ Goederee staan er nog niet. Zusterhuis en Goederee zijn er inmiddels niet meer. Aan de positie van de fotograaf te zien, is de foto genomen , ongeveer waar nu mc Donalds staat.

  • Zelfs ik vergalopeer mij. Ik werd misleid , door de twee gescheiden pleinen. mc Donalds , staat nu links boven aan op het eerste plein waar men het mozaïek aan het bouwen is. En rechtsboven op dit plein , staat nu het Visrestaurant van Gersen. De fotograaf, staat ongeveer ter hoogte van , Waar nu de Bethelkerk staat. Het grasveld voor de watertoren , staat nu de Rabobank met het flat gebouw Julianaplein En op de hoek van dit grasveld , wordt nu het nieuwe Zusterhuis gebouwd. Op het onderste grasveld rechts , staat nu de nieuwbouwflat die in de plaats is gekomen voor Goederee.

 2. Zou deze mooie site niet erg bekend zijn? Vind dat er zo weinig wordt gereageerd.

  • Dat er weinig wordt gereageerd wil niet zeggen dat het ook weinig wordt bekeken …. 😉

  • Klopt Jantje, de site is misschien (nog) niet zo bekend maar dat heeft wellicht nog wat meer tijd nodig. Ik zou zeggen: Zegt het voort…!

 3. Grappig om te zien; de “mannen” op de voorgrond hebben een zelfgebouwde houten kar met kinderwagen wielen eronder. In mijn tijd maakten we die nog. Nu rijd de jeugd rond op een Chinees elektrisch hooverboard. Bbbrrr.

  • Zeepkisten, wij raceten er mee van de kluften van de dijk af bij het pierebadje