549 de Polderweg 

De Polderweg. Alleen al de naamgeving doet vermoeden dat we het hier hebben over een van de oudste paden die onze stad telt. In het onvolprezen werk van Wim Stoll uit 1986 over de Helderse straatnamen wordt gesteld dat genoemde weg van oudsher door de Nieuwlanderpolder voerde en reeds op een door Dirk Abbestee in 1660 vervaardigde kaart wordt aangegeven.

Het is zelfs zo, en dan gaan we heel ver terug in de tijd dat op de plek waar in 1929 het inmiddels voormalige Lidwina ziekenhuis in gebruik werd genomen ooit de boerenwoning ,,Ivo” heeft gestaan, deze woning werd bewoond door de legendarische  juffrouw Kraakman in de volksmond ,,Ootje” Kraakman genoemd.

Overigens heeft de Polderweg in de loop van de jaren weinig veranderingen ondergaan, het is zelfs zo dat Woningstichting bezig is om de volkshuisvesting woningen terug te renoveren in de oude stijl. Het is misschien gek maar van oudsher heb ik altijd iets met de Polderweg gehad, ik denk dat het door mijn oma kwam die in de Krugerstraat woonde. Met haar ging ik als kind wel eens mee om een boodschap bij een van de winkeltjes te doen zoals de kruidenierswinkel van mevrouw Roomeijer en de drogisterij van de Bunje.

En dan grensde de Polderweg ook nog aan dat immens grote spoorwegemplacement welke onze stad in tweeën sneed. Om de herinneringen die ik beschreef nog eens uit de vergetelheid te halen heb ik twee unieke foto’s die een geweldig mooi beeld geven van zowel de Polderweg als de omgeving daar omheen.

9 Comments on “549 de Polderweg 

 1. Mooi Cees, mooie foto’s en een hele leuke bijdrage. Het is volgens mij typisch Helders dat je “om een boodschap(pie)” gaat.

 2. wat zijn het toch mooie foto’s elke week weer Het grappige nu is dat ik nu uitkijk op de Polderweg en kan dus zien hoe woningstichting de huisjes aldaar in alle oude luister weer opknapt mooi en vol met details en zeker de moeite waard om eens te gaan kijken

 3. Kijk nou toch eens , wat een mooie overzichtsfoto van de polderweg met het oude station !. Echt een prachtige puzzel die een prachtig overzicht geeft waar alles heeft gestaan. Uitvergroot naar 200% kom je verbazende dingen tegen. Ik zie zelfs de bunkercomplexen van het fort in de dijk zitten .En natuurlijk rechts links op de foto aan het einde van de Polderweg, de Petrus en Paulus kerk. Tegenover het station zien we het Marine bonds gebouw in volle glorie. En frapant, ik zie in het verlengde van het bondsgebouw, de twee torentjes van de Witte bioscoop in de Koningstraat. Prachtig, ik zie nog veel meer, maar dat laat ik aan een andere ontdekkingsreiziger over, om het te benoemen.
  Het is werkelijk teveel om op te noemen.

 4. Ha die Cees weet je nog dat ik jou een aantal jaren gevraagd heb of jij toevallig in het bezit was van een foto van het Koningsplein waarop het PEN huisje tegen de muur van de PP kerk te zien was met een apart uitgedost dak? Dat had jij ooit ook wel eens gezien maar hoe en wanneer? Wij zouden allebei een zoektocht starten. Wat schets mijn verbazing, op de foto van vandaag ontwaar je het PEN huis met het aparte dak. Opnieuw werpt de vraag zich op waarom dat dak er tijdens het maken van de foto er zo uitzag? Was het misschien het eerste originele dak? De eerste foto met dat aparte dak was toen een stuk dichterbij genomen en had iets van een chinese uitstraling. Misschien ergens ter ere van? Wie het weet mag het zeggen. Overigens is op de foto de draaischijf voor het keren van de locomotieven ter hoogte van Wetstraat/Bothastraat goed te zien.

  • Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt Willem, en inderdaad! Een zeer apart dak. Leuk om te zien!

  • Ik heb even gekeken naar het huisje zoals het er nu staat. Ik heb er een foto van gemaakt , en kom tot de conclusie , dat het huisje is verbouwd of vervangen voor een ander. Het huisje op de foto , heeft èèn deur tussen twee ramen. Het huisje wat er nu staat heeft twee deuren en twee ramen en heeft bovendien een schoorsteen aan de linker achterzijde. Het lijkt of er een stuk aan de linkerzijde is aangebouwd en dat daardoor het opvallende dak is verdwenen. Het is maar een constatering , of het zo is , wie het weet mag het zeggen.

 5. Om in vroegere dagen het station uit te komen moest je langs een controle waar je je kaartje inleverde en vaak stond daar ook nog een militaire controle. In een boekje met herinneringen aan de marine tempoe doeloe wordt verteld dat er nog weleens lieden waren die daarom de voorkeur gaven aan de alternatieve uitgang. Dat wil zeggen, ze stapten aan de verkeerde kant van de trein uit en probeerden de Polderweg te bereiken. Dat was rennen en het lukte niet altijd, want de verkeerde kant van de trein werd meestal wel in de gaten gehouden.

 6. Heldersche Courant 17 augustus 1942. Wij moesten ontruimen en hebben ons nu gevestigd Polderweg 33 hoek Krugerstraat. Opening 18 augustus. H.J. de Bunje, drogisterij en schildersbedrijf, voorheen Middenstraat 61.

  • Leuke aanvulling.
   En wat een prachtig pandje eigenlijk. Eenvoudig maar met leuk metselwerk, zeldzaam.