547 – Uitzicht vanuit de muziektent!

Officieel heette het Julianapark, maar bij veel Nieuwdiepers waren en bleven de naamgevingen Plantsoen en Spoorbosje nog lang in gebruik. Dat komt wellicht ook omdat dit stukje stedelijk groen in het hart van de stad voor veel mensen een bepaalde aantrekkingskracht had, het was mooi en goed onderhouden en, en dat was het mooiste er stond ook nog een muziektent in het park waar zelf Johnny Jordaan nog in heeft opgetreden! Daarom heb ik voor vandaag gekozen voor een afbeelding van het Julianapark die gemaakt is vanuit de muziektent en ik vermoed zo begin jaren vijftig en al ik het qua jaartal mis heb verneem ik het graag van u. Het aparte van deze afbeelding is dat er in het gazon iets is aangebracht waar de man met de alpinopet aandachtig naar staat te kijken, misschien wel met een gevoel dat er iets niet klopt. Verder valt het op dat de foto wel op een zeer rustige dag is gemaakt, een enkele auto en een bus van de toenmalige busonderneming NACO maken deel van het verkeer uit. Ook is te zien dat het verzetsmonument, veel meer naar voren stond dan tegenwoordig, nu staat het bijna pal voor de deur van het kantoor van de Helderse Courant! En wat ik persoonlijk nog het allermooiste vind, de Plantsoenstraat is nog helemaal in zijn oude luister te bewonderen met die statige hoge herenhuizen en waar ooit dokter Vroom zijn praktijk had! Met een stukje weemoed   zou ik wel eens tegen de plannenmakers in Den Helder willen zeggen kijk eens wat vaker  naar oude foto’s van onze stad alvorens je de tekenpen pakt, misschien komt dan de sfeer van vroeger weer eens wat beter terug in de stad.

 

14 Comments on “547 – Uitzicht vanuit de muziektent!

 1. De man met alpino werpt een begerige blik op die Ford, wagen van wel 5000 gulden, een hoop geld in die tijd, een paar jaar na de oorlog. Er reden er een paar als taxi, maar ook Maarten Smit, de regionale Ford dealer, gevestigd in ´t Zand, reed in iets dergelijks door Den Helder.

  • Ha die Hans, Maarten Smit zat toch aan de Blauwe Keet op dezelfde locatie waar nog in lengte van jaren Nic Onderwater heeft gezeten met zijn garage?

   • Kan zijn dat mijn herinnering me bedriegt, kan ook zijn dat ze in Den Helder niet zo nauwkeurig waren met plaatsnamen. Nagekeken: advertenties uit jaren ´45 – ´47 zeggen Rijksweg, Koegras en Julianadorp.

 2. Er is wel meer te zien op deze foto wat nog bestaat. We zien namelijk niet alleen de hoge huizen van de Plantsoenstraat waar het hoekhuis , nu de kapasalon zit van Jan Kleine, maar ook het begin van de Koningdwarsstraat met Huize Herrie op de hoek ( nu wit geschilderd) Ook zien we achter het standbeeld, de Prins Hendriklaan. Het standbeeld, staat inderdaad op een andere plaats. Op deze foto , staat het waar het voormalige VBZ/MSF gebouw heeft gestaan. Dus is het waarschijnlijk bij de bouw daarvan een stukje naar achteren verplaatst , recht voor de deur van destijds Tandarts Schreuder, nu Helderse Courant.

  • Op de hoek Plantsoenstraat/Koningdwarsstraat zijn een aantal (of misschien wel 1) huizen gesloopt t.b.v. ja waar voor eigenlijk? Het is er wel allemaal breder opgeworden.

  • Het pand waar nu de kapper inzit is het 2e pand, het hoekpand is namelijk afgebroken om de verbreding van de Koning dwarsstraat mogelijk te maken.

   • Ik heb de situatie nog even nader bekeken, het hoekhuis waar momenteel een kapsalon zetelt heeft als adres Plantsoenstraat 5. De nummers 1 en 3 zijn dus verdwenen.

 3. Vreemd voor mij om het beeld zo gesitueerd te zien. Ik heb altijd gedacht dat het beeld dichter bij Jamin (hoek Keizerstraat/Julianapark) cq Bellevue heeft gestaan. Ik zie nog de geul voor me die gegraven was om het beeld op rollen zo’n 30 meter te verplaatsen naar de plek waar het nu staat. Maar de foto verraadt dat ik het dus al die jaren mis heb gehad. Ook die 30 meter kloppen nu dus niet. Het beeld is vermoedelijk eind 50er jaren verplaatst en was ik een jaar of 8 a 10. Toen zag alles er veel groter uit. Geen excuus ik weet het maar toch? Overigens een schitterende foto die ik vandaag pas voor het eerst zie.

 4. Het stuk wegdek waar we naar kijken met de NACO bus en (volgens Hans) de Ford daarop heette volgens mij nog Prins Hendriklaan. Even meer naar rechts krijg je de Stationstraat met op de hoek waar vroeger het Marine Bondsgebouw heeft gestaan. Dit gebouw had als adres Julianapark no. 1

  • Waar het bondsgebouw heeft gestaan, stond het nog niet zolang gelden gesloopte arbeidsburo.. Deze stond vast aan C&A. C&A Heeft als adres Spoorstraat. Maar alle woningen boven C&A ( zelfde gebouw) hebben als postadres Prins Hendriklaan. Dus wat dat betreft is er niets veranderd , of is de naam met alle nieuwbouw hersteld?

   • Fred, in het verleden begon het Julianapark vanaf de hoek met de Stationstraat (tot begin van de 2e wereldoorlog stond hier het Marine Bondsgebouw op Julianapark 1) en liep door tot het kruispunt met de Keizerstraat. De kop van de Spoorstraat, zeg maar van Minneboo tot en met Jamin, heette toen ook nog Julianapark. Dit stukje Den Helder wat vroeger Julianapark heette is dus opgesplitst in Prins Hendriklaan en Spoorstraat. Trouwens in de latere situatie zat tussen C & A en het Arbeidsbureau ook nog iets van een militair tehuis met de naam, weet het niet zeker, maar iets van “Het Behouden Huis” ???

  • Hoe kwam ik op Ford? Helemaal hierboven is een ansicht te zien van het oude station met daarop een halve voorkant van een taxi waarvan ik bijna zeker dacht te weten dat het een Chevrolet was. De taxi op de foto van deze week heeft een andere voorkant, vandaar.
   Een bijzondere auto trouwens van een bijzonder mooi model (vond ik) die in die jaren in Den Helder rondreed was de Studebaker (Champion?), waar burgemeester Ritmeester zich in liet rondrtijden.

 5. Wederom is te zien hoe mooi de panden aan de Plantsoenstraat zijn. Des te triester is het om te vernemen dat ze straks weer schuil gaan achter nieuwbouw (plan Bellevue).