546 – Het Koningsplein

546 – Het Koningsplein

Eigenlijk is het doodzonde dat ons Koningsplein is afgezakt naar een gewoon pleintje dat totaal geen uitstraling

meer heeft vooral niet na de sluiting van café Klein Kras eind vorig jaar! Alleen café Koningsplein is nog open, jammer dat het eind september voorgoed haar deuren sluit. En toch is dat wel eens heel anders geweest vooral in de tijd dat café de Postbrug van Jan en An Sanderse aan het Koningsplein 1 nog in gebruik was. Goed ik weet het, met de jaren veranderen er dingen en het uitgaanspubliek kiest zo af en toe weer voor wat ander vertier, en daar komt nog bij dat de uitbaters van de genoemde cafés ook niet het eeuwige leven hebben. Maar de hoogtijtijd van het Koningsplein was natuurlijk ieder jaar met de Helderse kermis dan deden de cafés altijd goede zaken. En na afloop van een bezoek aan de kermis was het bij ons in de familie altijd vaste prik om bij

banketbakkerij Elte een aantal kermissoezen te halen, dat was een traktatie en ik denk dat tegenwoordig bijna niemand meer weet wat kermissoezen waren.

Overigens ik zou het haast vergeten maar weet u nog dat Frans de Troye zijn patatzaak ooit is begonnen aan het Koningsplein in een soort omgebouwde bus die rechts van het elektriciteitshuisje tegen de muur van de

tuin van de Petrus en Pauluskerk stond! Mijn schoonmoeder vertelde mij altijd dat Frans de Troye ook van die heerlijke zure leverworst verkocht. Uiteindelijk heeft Frans de Troye ook voor vernieuwing gekozen en is met zijn snackbar later naar de Spoorstraat verhuisd.

8 Comments on “546 – Het Koningsplein

 1. Heerlijk wakker worden weer met mooie foto’s uit een nabij verleden
  Zoals aan alles komt er een eind aan een periode aan het koningsplein
  Maar toch weer lekker om te zien hoe het was

 2. De bruine cafe’s verdwijnen helaas. Ze zouden eigenlijk op de werelderfgoedlijst van Unesco moeten komen.

 3. Tegen die zelfde muur stond ook een “leugenbank”, was een soort hangplek voor oude mannetjes.

 4. Van mij dit keer geen reactie op deze aflevering van Afgestoft maar wel een vraag.
  Sinds enige tijd valt het mij op dat de geplaatste foto’s niet altijd uit te vergrootten vallen. Normaal klik je 1 maal op een foto en wordt deze vergroot. Deze Afgestoft telt 3 foto’s en alleen de foto van de snackkar krijg ik uitvergroot. Wellicht gaat er bij mij iets verkeerd maar dat verneem ik dan wel. Onder de vaste lezers van Afgestoft zit vast wel een techneut die mijn vraag beantwoorden kan. Graag een reactie en bij voorbaat bedankt!

  • Wanneer u op de foto klikt met de rechter muisknop, dan krijgt u een menu. Als u dan klikt op “afbeelding openen in een nieuw tabblad”, en vervolgens naar het nieuwe tabblad gaat, dan kunt u de foto vergroten zoveel als u wilt.

   • Dat gaat wel bij foto 1 maar niet bij foto 2. Het beste is bij de adresbalk de drie puntjes uiterst rechts aan klikken en dan inzoomen

  • Ik sluit mij aan bij je opmerking Willem.
   Overigens denk ik dat “de kortste klap” inderdaad de weg is die Hotmail beschrijft.
   Wel weer leuk om een stukje Koningsplein te zien zoals ik het mij nog herinner.