545 – vishandel Zwagerman

545 – vishandel Zwagerman

Grappig hoe snel de tijd eigenlijk gaat naar mate je ouder wordt, als kind had je het idee dat de tijd of beter gezegd een jaar ook jaren duurde maar niets is minder waar! U vraagt zich natuurlijk af hoe ik aan dit gegeven kom, nou het volgende is het geval. Vorige week waren mijn vrouw en ik uit de wijk de Schooten waar we domicilie houden weer eens afgereisd naar het centrum van Den Helder om daar bepaalde inkopen te doen die bij ons zelfs niet op de bon te krijgen zijn. U lacht er waarschijnlijk om, maar het is echt zo ga in de Schooten maar eens op zoek naar een tube velpon nou die vind je niet.

Op aanraden van een vriendin togen we naar een winkel in de Keizerstraat die volgens haar Bizar heette maar toen we eraan kwamen stond er de naam Big Bazar op de deur. Eenmaal binnen werden we beloond met verschillende producten ja, ook de tubes velpon zodat we onze weg weer heerlijk konden voortzetten in de Helderse binnenstad. Over onze binnenstad gesproken er staan nog al wat panden leeg dat biedt een troosteloze aanblik vind ik, we winnen dus ook niet de prijs van de gezelligste winkelstraat van Nederland. Ondertussen hadden we van al dat gewinkel toch wel trek en dorst gekregen dus togen we naar café Diverso waar Danny Janssen met de scepter zwaait. Vanaf het terras van Diverso heb je een breed uitzicht op de nieuwbouw van de Beatrixstraat en daarbij vraag je je af of het nou echt nodig was geweest om die gezellige oude bebouwing die er tot voor kort stond af te breken, had bijvoorbeeld alleen de voorgevels laten staan maar ja dit is Den Helder en men houd van slopen!

Overigens heb ik mij laten wijsmaken dat er nu al sloopplannen gereed liggen voor de nieuwbouw in de Beatrixstraat die nog niet eens is afgebouwd! Maar alle gekheid op een stokje in gedachten zou ik nog wel eens, ik weet dat het niet meer kan een harinkje willen eten bij die gezellige viswinkel van Jaap Zwagerman.

 

7 Comments on “545 – vishandel Zwagerman

 1. Bij het zien van die foto ruik ik weer die verleidelijke visgeuren.
  Maar voor mij ook om een andere reden een bijzondere herinnering. Eind vorig jaar overleed Piet Tol, een vriend van mij die ik al van de lagere school, jaren ´40, kende.
  Vader Tol had een baantje op de werf, maar hij hielp soms ook in de viswinkel van Zwagerman.

 2. Wat een gezellig stukje weer en ja wie kan zich de winkel van Zwagerman niet herinneren daar kwamen we iedere zaterdag met mijn ouders
  De latere Jan Gerssen hebben de schrijver en ik ons de vis en gerstennat menigmaal laten smaken onder het mom van we gaan even vissen (niemand heeft deze stek ooit kunnen raden)

 3. Jammer dat de voorgevel van de vroegere vishandel van Zwagerman in de Beatrixstraat er ook aan moest geloven. Het pand werd omstreeks 1928 gebouwd (heb de aantekening even niet bij de hand) en had wel enige uitstraling. Twintig jaar geleden heb ik met de zoon van vishandelaar Zwagerman en een vroegere werknemer (die woonde toen in Alkmaar) een heel leuk gesprek opgenomen over deze vishandel dat een rijke historie kent met onder andere een rokerij aan de Ruijghweg. Zwagerman had sinds 22 april 1957 ook een filiaal Spoorstraat 42, dat betrof de overname van de vishandel B.N. Planken die er sinds 1918 vis verkocht. Volgens mij is de foto gemaakt bij het afscheid van het echtpaar Zwagerman in de Beatrixstraat. Aardige mensen, vooral mevrouw Zwagerman had altijd een gezellige babbel.

  • Beste heer Vermooten,
   Zou het ook zo kunnen zijn dat Zwagerman zijn gerookte vis betrok van Frans Schol uit de Jan in t veltstraat welke zijn rokerij ook aan de Ruijhweg had ?
   Ik heb n.l naast Frans Schol gewoond en Zwagerman kwam daar vaak en dan gingen de heren naar de rokerij.
   Ook had een broer van Frans nog een kolenhandel naast of nabij de rokerij.
   Ik praat hier over het jaar 1967

 4. Tegenwoordig heb je vanuit Volendam de 3 J’s. Op het raam van vishandel Zwagerman stond volgens mij J.J.J. Zwagerman. Aardig detail op de foto. de flessen natuurazijn zeker nodig voor de zure haring, zure bommen en wat al niet meer zei.

 5. Dat het pand gesloopt is heeft te maken met de erbarmelijke staat waarin het (helaas) verkeerde. De gevel redden zou dan ook meer kosten dan dat het ooit zou opleveren (het pand was niet zo uniek als dat van het Thaise restaurant).
  De prijs waarvoor onze stad genomineerd was had niets te maken met gezellige binnenstad en/of leegstand. Het had vooral te maken met de inspanningen die onze gemeente verricht om de binnenstad aantrekkelijk te maken. En het moet gezegd worden; we zijn daar zeker op de goede weg!
  De leegstand zal ingevuld moeten worden door ondernemers. Mogelijk een nieuwe visboer?